Kada smo mali obično volimo da gledamo sve crtaće, imamo par omiljenih, ali u principu nam je svejedno… Samo da je veselo, šareno i smešno i da može dovoljno dugo da održi krhku dečiju pažnju. Kada odrastemo je već druga priča. Tada shvatamo da su crtaći naše mladosti bili pravi crtaći a ne ove današnje gluposti i sa osmehom na licu se sećamo prošlih vremena i svih onih večeri koje smo proveli zavaljeni u fotelji, smejući se različitim, kvalitetnim, animiranim junacima. I, rado bismo se opet vratili u detinjstvo!

E zato vas, da bismo vas makar na kratko vratili u ta srećna vremena, podećamo na urnebesnu i nesvakidašnju “Porodicu Kremenko” (The Flintstones)!

slika 130 Animirani petak: Porodica Kremenko

Porodica Kremenko

“Porodica Kremenko” je američka animirana televizijska serija u proizvodnji Hanna-Barbera produkcije. “Kremenkovi” su prva animirana serija koja je, zapravo, bila namenjena odraslima i emitovala se u udarnim večernjim terminima.

Radnja ovog simpatičnog crtaća je smeštena u izmišljeni grad Kamengrad u eri kamenog doba. Kao takva, predstavljala je alegoriju na američko društvo iz sredine i treće četvrtine 20. veka.

Glavni junaci su Fred i Vilma Kremenko. Fred je radnik na gradilištu, željan hedonističkog života, infantilan, voli da izigrava alfa-mužjaka, veoma se lako iznervira, ali i odljuti, a zapravo je veoma topao i brižan muž i otac. Njegova žena Vilma pametnija je i mudrija od njega, ali ima veliku strast prema trošenju novca. Kremenkovi imaju preslatku ćerkicu Kamičak i kućnog ljubimca dinosaurusa koji laje kao pas, po imenu Dino.

Najbolji prijatelji su im prve komšije – Barni i Beti Kamenko. Barni je stidljiviji i povučeniji od Freda, ali ga skoro uvek prati u svemu, baš kao što Beti podržava Vilmu. Kamenkovi imaju i sina Bem-Bema, koji iako mali pokazuje neverovatnu fizičku snagu.

slika 220 Animirani petak: Porodica Kremenko

I komšije i najbolji prijatelji

Ono što “Kremenkovima” daje posebnu čar i što ih čini tako smešnim i prepoznatljivim jeste njihov život sa davno izumrlim životinjama poput dinosaurusa i mamuta i njihova povezanost sa tehnologijom. Na primer, kada junaci koriste kameru da bi se slikali, u kameri se prikazuje ptica koja urezuje sliku svojim kljunom u kamenu ploču. Mladunac mamuta se koristio kao usisivač, pterodaktil je bio avion, a električni brijač je prikazan kao školjka u kojoj živi mala buba koja vibrira čim se školjka povlači niz lice junaka. Njihovi automobili su bili napraljeni od kamena, kože i drveta, a pokretali su se – stopalima. Sirene su bile ptice koje su se “oglašavale” povlačenjem za rep.

slika 316 Animirani petak: Porodica Kremenko

Dinosaurus kao dizalica

Svaka epizoda ove komične serije predstavlja jednu sliku iz naizgled jednoličnog života glavnih junaka, ali prepunog različitih avantura koje uglavnom izaziva Fred.

Ako ste voleli ovaj crtać kao mali, sada kada ste ga se ponovo setili, pravac YouTube na jedan Kremenko-maraton! Dobro se zabavite i uživajte uz šarmantnu kamenu družinu!

“Jaba Daba Du!” (Yabba Dabba Doo!)

Izvori fotografija: fanpop.com, flintstonesgaleria.blogspot.com, joeartguy.deviantart.com

Prethodne tekstove iz serijala “Animirani petak” možete pronaći ovde.


Ivana Tomić – za sada je još uvek novinarka u pokušaju, ali bi volela da jednog dana ima uspešnu karijeru. Od kada je postala tetka, šali se da je postala i mudrija. Voli da provodi vreme sa svojom porodicom i kućnim ljubimcima, obožava “Mrak“ film, višnje i Džonija Depa, a posebno uživa da “šeta“ po živcima svojoj najboljoj drugarici Nedi.

Comments