Prethodne tekstove iz serijala “Animirani petak” možete pročitati ovde.

Ukoliko je Springfild glavna asocijacija za najpoznatiju žutu porodicu, Simpsonove (The Simpsons), onda je fiktivna provincija Saut Park naša omiljena asocijacija za četiri nepopravljiva junaka – Kartmena (Cartman), Kajla (Kyle), Stena (Stan) i Kenija (Kenny). Bizarni sitkom, koji pratimo još od 1997. godine, kreacija je najboljih prijatelja Treja Parkera (Trey Parker) i Meta Stouna (Matt Stone). Svojom genijalnošću, satiričnim pogledom na svet i krajnje nadrealnom, morbidnom komedijom zasluženi su dobitnici mnogih nagrada Emi, ali i drugih nagrada za komediju. Ova serija, inače jedna od retkih koja na prestižnom sajtu IMBD ima ocenu preko devet zvezdica, već je godinama glavna tema prepričavanja i kontroverzi.

slika11 Animirani petak: Saut Park

Ekipa na drugačiji način

Trej i Met upoznali su se na koledžu i odmah shvatili da imaju sličan, unikatan, antiautoritativan i veoma provokativan smisao za humor. Odmah su ga i iskoristili – zajedno su režirali svoj prvi film “Cannibal! The Musical”. “Saut Park” (South Park) razvio se nekoliko godina kasnije iz Parkerovog i Stounovog kratkometražnog projekta “The Spirit of Christmas”, u kom su glavnu postavu činili isti junaci koje i danas poznajemo.

slika211 Animirani petak: Saut Park

Očevi "Saut Parka"

Na meti “Saut Parka” bili su svi oni koji svojom apsurdnošću mogu da inspirišu dvadesetominutnu kolaž animaciju. Za izradu epizode potrebno je samo nekoliko dana, stoga se aktuelne teme (posebno u proteklih nekoliko sezona) uvek sveže serviraju i u živote meštana ove provincije. Pojave likova, kako epizodnih, tako i onih stalnih, često su neobjašnjive, ali u sebi sadrže postmodernu citatnost, što ih čini ikonama pop kulture. Naivni Baters (Butters), koji zbog okrutnog Kartmena ide čak i u Somaliju da se igra pirata ili pak Sten, koji ne može da kontroliše povraćanje kad god ugleda Vendi (Wendy), glavnu šmizlu među devojčicama, ili Keni, koji je poznat po tome što je do pre neke četiri godine u apsolutno svakoj epizodi umirao – samo su neki od primera tragikomičnih meštana ovog zavejanog gradića. Kroz surovu, ali opet krajnje naivnu tačku gledišta klinaca četvrtog razreda osnovne škole, kroz svaku epizodu, bez obzira koliko banalnu, uspemo da osetimo pouku, a to je upravo ono što “Saut Park”, pored svih fora, ismevanja poznatih ličnosti i grotesknih gegova, čini toliko cenjenim.

slika37 Animirani petak: Saut Park

Serija se emituje od 1997. godine

Oni su “loši momci” Comedy Centrala baš zbog toga što smeju da iznesu sve za šta drugi nemaju hrabrosti. Zbog različitih pravnih teškoća, “Saut Park” se na razne kreativne načine zabavlja temom današnjice, aludirajući samo na mane u društvu u kome živimo. U jednoj od najpopularnijih epizoda o kultu “sajentolodži”, koja je utemeljila status serije, trebalo je da se Tom Kruz (Tom Cruise) pojavi samo kao lik u prolazu kome bi neko dobacio “Eno ga onaj gej lik” (kreatori su inače celu jednu epizodu posvetili razlikovanju njihove upotrebe reči gej i društvene upotrebe reči gej), što zbog logičnih pravnih razloga nisu mogli da urade. Imali su ideju da rečenicu preformulišu u “Eno ga onaj lik koji je u ormaru”, međutim, advokati su im i to zabranili. Došavši do krajnjeg rešenja da lik zapravo ubace u ormar, stvorili su sebi nove mogućnosti korišćenja metaforičkih rešenja u seriji. Ovakvih poigravanja je mnogo upravo zbog toga da “ne bi redovno pili tužbe”. Svi ovi trikovi i metafore seriju čine drugačijom.

slika44 Animirani petak: Saut Park

Omiljeni lik u narodu

Još jedan razlog zbog kojeg štrče iz mase jesu pesmice. One postaju kultne, poput citata “Oh my god! They killed Kenny!”, “Screw you guys, I’m going home”, “Kyle’s a jew” i sl. Najraspevaniji lik bio je, između ostalih, pokojni Kuvar (Chef), koji je uvek počinjući sa “Hey, kids”, bez obzira na to da li je tu jedno ili četvoro dece, delio brižne i krajnje diskutabilne savete klincima.

Sve u svemu, “Saut Park” će uveseljavati naša srca barem do 2013. godine. Meštani ovog gradića ostaće upamćeni kao legende malih ekrana, koji su u neku ruku promenili svet. A kada bi ceo svet gledao ovu seriju, on bi definitivno bio mnogo drugačije mesto.


Jelena Vorkapić živi život rokenrola, iako se prima na elektroniku i hip-hop. Mnogo voli Quentin Tarantina, domaću kafu i caffe latte, Lucky Strike, festivale, filmove, fotoaparate, da razmišlja britanskim akcentom, manekenke sa harizmom, geekove i vesele ljude.

Comments