Prethodne tekstove iz serijala “Animirani petak” pročitajte ovde.

Slika 124 Animirani petak: Štrumpfovi

Nezaboravni Štrumpfovi

Ove plave, neodoljivo slatke čovečuljke osmislio je belgijski crtač stripova Pjer Kilifor (Pierre Culliford), poznatiji kao Pejo (Peyo). Naime, kako bi se prehranio za vreme Drugog svetskog rata, počeo je da crta stripove za razne novine. Krajem pedesetih godina, na pamet mu pada jedna sjajna ideja i tako nastaju Štrumpfovi (Les Schtroumpfs). Ova malena stvorenja postigla su neverovatan uspeh, u koji Pejo nije mogao da poveruje. Nakon pojavljivanja Štrumpfova u jednoj od epizoda o avanturama Žoana i Pirluija (Johan et Pirlouit), plavi mališani prvi put dobijaju sopstveni mini-strip 1958. godine. U periodu od 1981. pa sve do 1990. godine snimljeno je 256 epizoda američkog televizijskog serijala “Štrumpfovi” (The Smurfs).

Slika 220 Animirani petak: Štrumpfovi

Pejo, osnivač Štrumpfova

Radnja se odvija u jednom seocetu. Junaci ove crtane serije žive u kućicama u obliku pečurki. Dani su im sačinjeni od bezbroj šašavih avantura. Na prvi pogled, likovi su gotovo identični, međutim, svaki je od njih neobičan i sebi svojstven, pa se vrlo lako mogu razlikovati.

Veliki Štrumpf (Papa Smurf) prepoznatljiv je po svojoj bradi i crvenoj odeći. On ima ulogu vođe svih Štrumpfova. Predstavljen je kao jedan od najmudrijih likova, neko kome se svi obraćaju za pomoć u nevolji. Jednostavno, kao da ne postoji problem za koji Veliki Štrumpf nema rešenje. Zatim, tu su Kefalo (Brainy Smurf), Mrgud (Grouchy Smurf) i Trapa (Clumsy Smurf), koji su imena dobili po svojim karakterističnim osobinama. Kefalo je pomoćnik Velikog Štrumpfa, a za sebe misli da je najpametniji u selu. Prepoznatljiv je po velikim naočarima, a njegov najbolji prijatelj je Trapa, koji mu je sušta suprotnost. Pored trapavosti, za njega je karakteristično sakupljanje kamenja, kao i široka odeća.

Tu su i Gruber (Hefty Smurf) i Munđa (Handy Smurf), takođe najbolji prijatelji. Gruber je oličenje snage i on uvek radi najteže poslove u selu. Karakterističan je po svojoj tetovaži na ramenu – srce probodeno strelom. Munđa je još poznat po imenu Kuckalo. Zatim slede kuvar Gricko (Greedy/Chef Smurf), uočljiv po svojoj kuvarskoj kapi, narcisoidni Licko (Vanity Smurf), sa cvetom na kapi i ogledalom u ruci, slikar Mazalo (Painter Smurf), pesnik Škrabalo (Poet Smurf), Gurko (Jokey Smurf), Svirko (Harmony Smurf) i drugi. Pored Štrumpfova, tu je i zli čarobnjak Gargamel (Gargamel), koji se iz dana u dan trudi da im napakosti. Njegov jedini prijatelj jeste mačka Azrael (Azrael).

Slika 319 Animirani petak: Štrumpfovi

Svako od njih poseban je na svoj način

Jedini ženski lik jeste Štrumpfeta (Smurfette). Naime, nju je stvorio Gargamel kako bi malenim Štrumpfovima potpuno pomutio razum, pa joj je tako umesto srca stavio najtvrđi kamen. Na samom početku ona je imala crnu kosu, ali uz pomoć magije Velikog Štrumpfa postala je jedna od njih, kosa joj se obojila u plavo i dobila je osećanja, pa tako naučila da voli.

Godine 2011. Radža Goznel (Raja Gosnell) režirao je dugometražni animirani film “Štrumpfovi” (The Smurfs), koji se u bioskopima prikazivao u 3D formi. Radnja filma smeštena je u Njujork.

Slika 413 Animirani petak: Štrumpfovi

Animirani Štrumpfovi u filmskom poduhvatu

Ova malena stvorenja zbog svoje duhovitosti i nestašluka zauvek će ostati upamćena. Jedna epizoda dnevno bila je dovoljna za osmeh i sreću. Njihove avanture i dan-danas zabavljaju mališane širom sveta. Ne propustite da odgledate barem jednu epizodu, koja će vas vratiti u detinjstvo “bolje od bilo kog vremeplova”. Lepo je ponovo biti dete, barem na pola sata, zar ne?


Kristina Bijelić studira Fakultet za kulturu i medije. Obožava Njujork, putovanja, smeh do suza. Veoma je pozitivna osoba, veliki sanjar i nostalgičar. Smatra da lude avanture i nezaboravni trenuci provedeni sa dragim osobama čine život. Moto: Believe in your dreams!

Comments