Da li bi želeo da se igraš Boga i uzimaš tuđe živote? Da postoji sveska koja daje takvu moć, da li bi je iskoristio? Sve što radimo ima svoje posledice, sve što radimo na kraju ćemo platiti.

139 Animirani petak: “Sveska smrti”

L, da li si znao da Bog Smrti voli jabuke?

Lajt Jagami (Light Yagami) je mladi student, veoma inteligentan, koji prezire sve zle stvari. Njegov život se menja iz korena kada dođe u posed natprirodne “Sveske smrti”, koja inače pripada Šinigamijima, bogovima smrti.

Svaka sveska dolazi sa jednostavnim pravilima:

1. Osoba čije ime je upisano u ovu knjigu će sigurno umreti
2. Sveska neće imati efekat ukoliko pisac nema pred sobom lice osobe čije ime piše. Ovako se sprečava da umru osobe koje imaju isto ime
3. Ako se uzrok smrti napiše u roku od 40 sekundi, tako će se i dogoditi
4. Ukoliko se ne navede uzrok smrti, osoba će umreti od srčanog udara
5. Kada ste upisali uzrok smrti, ostali detalji treba da se unesu u roku od šest minuta i 40 sekundi

Uverivši se u istinitost ove sveske, Lajt se upoznaje sa Šinigamijem, koji ide sa njom u paketu. Cilj mladog studenta je da iskoreni svo zlo na svetu, ostavi ljude koje on smatra dobrim i pravednim, a nakon svega stvori novo društvo.

Vremenom, sa velikim brojem čudnih smrti, ovaj slučaj privlači pažnju Internacionalne Policijske Organizacije i svetski poznatog detektiva, poznatog samo kao L. Shvativši da je Kira, kako su policajci prozvali Lajta, u Japanu i da može ubiti osobu bez fizičkog kontakta, kreće igra mačke i miša između ova dva lika.

234 Animirani petak: “Sveska smrti”

Dva Boga, dve ubice i jedan detektiv.

Tražeći savršeni alibi, Lajt se pridružuje L-u u potrazi za Kirom, kada nailazi na Misu Amano, poznatu manekenku, takođe vlasnicu Sveske Smrti. Ubrzo nakon njihovog partnerstva, L počinje da sumnja da su njih dvoje ubice, ali nema dovoljno dokaza da bi ih optužio. Odlučuvši se na drastičan korak, Lajt i Misa se odriču svojih Sveski, brišući svoje sećanje na nju i pristaju na kućni pritvor da bi dokazali svoju nevinost.

325 Animirani petak: “Sveska smrti”

Dovoljno je ime i lik…

Da li imamo pravo oduzeti nekome život, jer ga smatramo lošim? Šta je to pravda? Prepun sivih nijansi,ovaj anime prikazuje kako izgleda kad likovi vide svet crno-belim. Da li je Lajt uspeo nadmudriti poznatog detektiva L ili je možda platio za svoje grehe, pogledajte. Možda i naučite da za svaku akciju postoji reakcija, i da vas često ta reakcija može koštati glave.

Izvor fotografija: fanpop.com

Prethodne tekstove iz serijala “Animirani petak” možete pročitati ovde.


Agneza Janović – komplikovana i tvrdoglava, beznadežno zaljubljena u fiktivne likove. Za sve životne boljke prepisuje ogromnu šolju kafe i čokoladu. Dobra knjiga, dobar film i odlična serija su sitnice koje joj život znače.

Comments