U svakoj priči postoji onaj najlepši, najbolji i najprivlačniji par. Par koji je svojom ljubavlju i postupcima opčinio kraljevstvo i usmerio pažnju ka postavljanju pitanja koja se tiču junaštva, prijateljstva i čežnje. Jer, princ je upravo takav –  pun čežnje i slatke slabosti prema svojoj princezi. On želi njenu ljubav do kraja života, ne mareći za izazove koji stoje pred njim. Želi njene usne, zagrljaje, lepotu spokojnog života sa njom i zavet da niko neće prekinuti tu bajku.

Slika 1 Animirani petak Animirani petak: Uspavana lepotica

Princeze koje su osvojile svet

Slika 2 Animirani petak Animirani petak: Uspavana lepotica

Najtraženije usne na svetu

Princeza Aurora ili kako su je dobre vile nazvale Trnova Ružica (The Sleeping Beauty) je sinonim ne samo lepote. Mnogi bi rekli da je bila lakomislena kada je pristala da pomogne staroj baki, pritajenoj vili koja ju je osudila na večni san. Takva sudbina namenjena ovoj skromnoj devojčici je tada promenila mnoge živote u kraljevstvu. Nežni ženski lik Ružice i dalje predstavlja ideal devojčicama širom sveta i to sa razlogom.

Slika 3 Animirani petak Animirani petak: Uspavana lepotica

Nimfa koja i danas oduševljava svojim karakterom i lepotom

Dizni (Walt Disney) je naravno, preuzeo kormilo prilikom ekranizacije ove bajke stvorivši crtani film kome se i danas mnoge princeze, već dugo ostvarene i srećne žene iskreno dive. Puno prepričanih verzija se našlo u knjigama, ali kraj je isti. Kraj koji sve priželjkujemo, ali ne svakako sa istom pričom. Ružica je svojom lepotom i pravilnim manirima iznenadila mnoge neprijatelje i tako im dala priliku da joj odmognu u odrastanju. Zahvaljujući svojim životinjskim prijateljima i brižnim roditeljima našla je utehu i nadala se da se neizrečena pretnja od strane zle vile i ostalih dušebrižnika neće ispuniti. Postavlja se pitanje zašto je Lepotica bila prevarena i odlučna u nameri da pomogne staroj baki? Zašto se nije čuvala i toliko dugo čekala da bude spašena, a da je mogla negde ranije da sretne svog hrabrog viteza? Možda jer takvog, neustrašivog i divnog princa ne bi nikad ni upoznala.

Slika 4 Animirani petak Animirani petak: Uspavana lepotica

Ples dostojan ovakve jedne ljubavi

Svaki detalj ove priče je usavršen. Muzika koju je Čajkovski (Tchaikovsky) komponovao je i te kako prisutna na plejlistama ljubitelja klasične muzike. Haljine koje je Ružica nosila, su dizajnirane i ulepšavane kako bi princeze mogle svoju bajku da dožive. Svakako je hrabri princ najviše idealizovan. Simbol svega onog što fali današnjim, modernim muškarcima. I tadašnji, Diznijev princ je čak možda bio i moderniji, savremeniji po svojim manirima, istrajan u borbi za ono što mu pruža sreću u životu i odlučniji po tome da ne bude kukavica i prvi priđe svojoj dami. Da oseti ukus toplih usana i prihvati činjenicu da mu je ta princeza suđena. I da bude njegova do kraja života. Samo njegova.

Slika 5 Animirani petak Animirani petak: Uspavana lepotica

Najlepše buđenje na svetu

Izvori fotografija: fanpop.com, thedisneyvault.webs.com

Prethodne tekstove iz serijala “Animirani petak” možete pronaći ovde.


Bojana Andrić je večiti zaljubljenik u knjige Nore Roberts i Paula Koelja. Voli da voli, bez ograničenja i predrasuda. Dan joj nije potpun bez taktova dobre pesme, osmeha najdražih, jagoda, sladoleda, sladoleda sa jagodama, popodnevne dremke, maženja, češkanja. Odbijaju je ljudska glupost, ograničenost i lenjost. Omiljena, do skoro usvojena parola: “Mene ne zanima šta vi mislite o meni, jer ja o vama ne razmišljam uopšte” (Coco Chanel).

Comments