Često sebi ponovim veliku istinu i citat naše spisateljice Ljiljane Habjanović Đurović: “Žena mora biti ponosna. Da ne pokaže muškarcu koliko joj je do njega stalo. Inače, on neće da je poštuje. Te opasne laži! Koliko smo samo grešile dok smo se pravile da verujemo u njih. Koliko smo gluposti načinile zbog ponosa. Koliko nesreća same sebi skrivile. Ponegde nam je taj ružni, lažni, nasilni ponos odredio život. Pa sada kada je vreme prošlo, umesto ljudi imamo uspomene i gorki talog gubitka u duši. Promašene i puste, na šta možemo biti ponosne?”

Da li žena može promeniti odlučno “ne” jednog muškarca? Moram priznati, mišljenja su više nego podeljena, neke od njih nam danas iznose muškarci, dok žene daju svoje lične primere i iskustva na koje sve načine dospevaju do svog izabranika.

Slika129 Anketa: Kada on kaže “Ne”, da li vredi truditi se i “pomerati nebo i zemlju”?

Ja želim tebe. A ti mene?

– Napravim se da sam čula, napravim se da mi je svejedno i odem… A u sebi znam da mu dajem samo dva dana fore. Taj ravnodušan stav ga mnogo zaboli i brže nego što mislim, on se pojavi pred mojim vratima, jadan i izmučen. (Jelena, 24)

– NE vredi! Ako je odlučan muškarac i samim tim vredan truda, onda će “ne” biti “ne”, ako nije, onda će probati da izvuče neki seks eventualno. (Dušan, 28)

Comments