Stiglo je leto, a sa njim i velike vrućine. Nema lepšeg osećaja od onog kada ležite u hladu, posmatrate morsku pučinu i čitate omiljenu knjigu. Teška ili laka literatura, na vama je da izaberete, a pre toga pogledajte šta to naši čitaoci preporučuju za čitanje u ovim toplim julskim danima.

foto2 Anketa: Savršena knjiga za julsko izležavanje na plaži

Ležaljka, šešir, pesak i knjiga - zar je još nešto potrebno?

Idealna knjiga za plažu bi bila “Carica Orhideja” (Empress Orchid), roman Anči Min (Anchee Min) o posljednjoj kineskoj carici ispričan na veoma lijep i jednostavan način. Tip knjige za kojom žalite što ste je tako brzo pročitali. (Darija, 20)

Umberto Eko (Umberto Eco) “Fukoovo klatno” (Il pendolo di Foucault), jer ima million strana, pa možete da je bistrite na plaži, redak po redak… (Ranko, 37)

Hm, pa ne delim knjige po tome koliko su dobre za plažu, već po tome valjaju li ili ne. Nisam ljubitelj “idiot-proof” beletristike i takozvanih letnjih knjiga. Stoga, svako ponovno vraćanje Andriću, Pekiću, Selimoviću, ali i Vasku Popi i Žaku Preveru (Jacques Prévert) može da se odvija i na nekoj vreloj plaži. (Andrea, 21)

Nemam knjigu da preporučim, ali ja na plaži uvek volim da čitam stripove, naročito one avanturističke. (Maja, 40)

“Alef” (Aleph), Paulo Koeljo (Paulo Coelho). Ja sam je pročitala još u januaru, ali je u principu knjiga za celu godinu i za svako mesto. (Ljilja, 52)

Idealna knjiga za čitanje na plaži je “Majstor i Margarita” Mihaila Bugalkova (Михаил Афанасьевич Булгаков). Iako predstavlja roman paradigme, ovaj “roman u romanu” će vam sigurno zagolicati maštu i zadržati pažnju dok se sunčate i uživate u odmoru. (Andrija, 25)

Najbolja knjiga za čitanje na plaži je “Strašne ljubavne priče” Milorada Pavića. Avanturizam i neobičnost ovih priča podići će vam adrenalin u krvi i naterati vas da istražite tokom leta svaki kutak sveta kojim prođete. Uživajte čitajući ovu knjigu, uz limunadu i hladovinu omiljenog kafića, iz kog će sve vaše avanture započeti. (Danijela, 24)

Idealna knjiga za čitanje na plaži je “Hvala za uspomene” (Thanks for the Memories) Sesilije Ahern (Cecelia Ahern). Jako uzbudljiva i nadasve dirljiva i ohrabrujuća priča, koja nas navodi na to da poverujemo da negde zaista postoji neko ko će imati odgovore na sva naša pitanja. U romanu u kome ima i više od nagoveštaja bajke, naći ćete način da još više ulepšate svoje dane odmora. (Dragana, 21)

Za plažu i uživanje pored mora preporučujem knjigu “Lemurova ljubav” Ivane Kuzmanović, naše sjajne spisateljice koja se u moru srpskih autora ističe svojom jednostavnošću i lepoti pripovedanja ljubavnih priča. Za leto poželite i osetite ljubav i ona će vam biti uzvraćena. (Bojana, 21)

“Ti si meni sve” od Vesne Dedić koju upravo čitam je stvarno prelijepa. Zadnji nastavak trilogije koja je počela knjigom “Zauvek u srcu”, a nastavljena knjigom “Sunce meni, sunce tebi”. Žao mi je samo što je ovo poslednja knjiga koja u zasjenak baca prethodne dvije. Knjiga koja me navodila čas na plač, čas na smijeh, nekako bliska kao da sam poznavala njene junakinje. Ko nije pročitao, neka počne sa čitanjem ovih knjiga. Neće se pokajati. (Jasna, 34)

Moje omiljeno štivo za plažu poslednjih nekoliko godina jeste sjajna nigerijska književnica Čimamanda Ngozi Adiči (Chimamanda Ngozi Adichie) i njen prelepi roman “Pola žutog sunca” (Half of a Yellow Sun). Na veoma zanimljiv način opisana istorija Nigerije, a u centru priče naravno – ljubav. (Nevena, 23)

Jelica Greganović i Gorica Nešović “Priči nikad kraja” – interesantne priče ovih autorki ispuniće vam vrele letnje dane. (Sandra, 25)

Knjiga koju uvek biram za leto jeste “Jedi, Moli, Voli” (Eat, Pray, Love) Elizabet Gilbert (Elizabeth Gilbert). Utonem u njena sjajna putešestvija i otputujem, barem u mislima. (Ivana, 27)


Lola Radosavljević – bavi se jezikom, književnost nosi u srcu, a osmeh na licu. Hrabro ide kroz život, čuva večito dete u sebi, ruku pod ruku sa Mikom i njegovom parolom “Dok drugi objašnjavaju život, ti mahni rukom i odživi ga!”

Comments