Proleće je najlepše godišnje doba koje u mnogima budi najtananija i najdublja osećanja. Mnoga od tih osećanja su opisana u knjigama, a ima li išta lepše nego utonuti u dubinu pisane reči na nekom proplanku, u hladu drveta ili pak zavučeni duboko pod pokrivače u kišovitim prolećnim večerima. Ovog proleća knjigu ponesite svuda sa sobom, neka ona postane, ako već nije, vaš neizostavni aksesoar. Da ne biste razbijali glavu prilikom izbora naslova, pitali smo naše čitaoce koja je po njihovom mišljenju savršena knjiga za ovaj prolećni mesec i ovo su njihovi odgovori.

Najbolje je nešto od Murakamija (Haruki Murakami), da se zaljubite, na primer “Sputnjik ljubav” (Sputnik Sweetheart). (Ranko, 37)

Definitivno nešto veselo i razdragano, baš kakvi su i ovi prolećni dani. Recimo “Beleške jedne Ane” našeg dragog Mome Kapora bile bi pravi izbor za mesec maj. (Jelena, 28)

“Prolećne vode” (Вешние воды) Turgenjev (Иван Сергеевич Тургенев). Lepa ljubavna priča za prolećne dane… (Ena, 24)

“Ispod tavanice koja se ljuspa” Gorana Petrovića, jer opisuje jedan majski događaj. (Ilona, 29)

Mika Antić, “Koncert za 1001 bubanj” – jer je vesela, pozitivna i maštovita. Uz nju čovek lako može da se skloni od kišovite stvarnosti. (Sonja, 24)

Karolina Koks (Caroline Cox) “Kako da vas obožavaju” (How to Be Adored: A Girl’s Guide to Hollywood Glamour). Savršena za mesec maj kao priprema za koketiranje na leto. (Ljubica, 27)

“Nešto posuđeno” (Something Borrowed) od Emili Gifin (Emily Giffin). Pošto je ovo mjesec svadbi, prije nego kažete sudbonosno da, da ne kažete da niste upozoreni. (Andrea, 23)

Preporučila bih “Jerusalim” (Jerusalem) Gonsala M. Tavareša (Gonzalo M. Tavares), pisca koji je dobio bezbroj nagrada i kojeg nazivaju portugalskim Kafkom. Knjiga govori o zlu i o tome kako se čovek bori svim silama protiv njega, i konstantno balansira svoj život. Pritom, knjiga je toliko ubedljiva, da dok budete čitali imaćete osećaj kao da ste direktno uključeni u tok radnje. (Milica, 22)

foto7 Anketa: Savršena knjiga za mesec maj

Pronađite idealno mesto u prirodi gde vas niko neće uznemiravati i uživajte u omiljenoj knjizi

“Poslednja kineska carica” (The Last Empress) od Anči Min (Anchee Min), jako je zanimljiva jer govori o kulturi jednog naroda i poslednje žene u carskoj dinastiji koja je svojim pozitivnim duhom i mudrim odlukama oplemenila život tog kineskog naroda. (Bojana, 21)

Ne znam da li je savršena za mesec maj, ali je čitam već drugi put, i uvek je toplo preporučujem. To je roman “Poniženi i uvređeni” (Униженные и оскорбленные) koji je napisao Dostojevski (Фёдор Михайлович Достоевский). Veoma je sugestibilan i snažan kada su reči u pitanju, i tek sada, kada roman čitam po drugi put, razumem neke rečenice. “Jadan je onaj u kojem nije ostalo ništa od deteta.” (Miloš, 23)

Meni je za mesec maj definitivno favorit nova knjiga Karlosa Ruisa Safona (Carlos Ruiz Zafón) “Zatočenik nebesa” (El prisionero del cielo) koja spada u ciklus romana o “Groblju zaboravljenih knjiga” (El Cementerio de los Libros Olvidados). To su najcenjenije knjige savremene španske književnosti i divno opisuju špansku istoriju i ljubav prema knjigama sa primesama vizionarstva i fantastike. Savršena je zato što čitaoca tera da je pročita od korica do korica u jednom dahu. (Ivana, 24)

Knjiga “Ruska zima” (Russian Winter) Dafni Kalotaj (Daphne Kalotay) daje nam uvid u potresne sudbine ruskih umetnika u godinama pre i posle Drugog svetskog rata, prateći priču jedne balerine čiji je svet satkan od velike ljubavi, ali i velike tragedije. Stranice nabijene neizvesnošću, prijateljstvom, intrigama i tajnama, dijamantima, sujetom, poezijom, muzikom i pre svega nesagledivom ljubavlju ostavile su me bez daha upravo jedne tople i dosadne majske večeri. (Stefana, 24)

“Doručak kod Tifanija” (Breakfast at Tiffany’s), Truman Kapote (Truman Capote)… Da se podsetimo na knjišku verziju Holi Golajtli, pa da je uporedimo sa onom kultnom, filmskom. (Milica, 21)

“Mladost pod oklopom” by Jelena Pavlović. (Jean-François, 30)

Kišon (Ephraim Kishon) “Kod kuće je najgore” (My Family Right or Wrong). Zato što su vesele priče, taman za čitanje na terasi i uživanje u lepom vremenu. Pročitaš jednu, pa staviš knjigu u stranu i sa osmehom gledaš malo u maj oko sebe. (Ljilja, 51)

“Najlepša ljubavna pisma velikana” (Love Letters of Great Men) Ursula Dojl (Ursula Doyle). Proleće je vreme velikih inspiracija, neka vam mesec maj donese najveću inspiraciju uz najromantičnija pisma istorijskih velikana. (Ana, 21)

“Autostoperski vodič kroz galaksiju” (Hitchhikers Guide to the Galaxy) Daglasa Adamsa (Douglas Adams), proleće uvek miriše na najbolju avanturu u Univerzumu. (Stefan, 21)

Pošto je maj počeo prvomajskim piknikom, pravo je vreme da pročitate “Piknik kraj puta” (Пикник на обочине) Braće Strugacki (Аркадий Натанович Стругацкий, Борис Натанович Стругацкий). (Jovica, 32)

“Una”, Momo Kapor. Momin jednostavan, pitak, a divan stil, savršen je za tople majske dane, za predah između učenja, za pred san, za dobro jutro. Una je nemirna – kao i ti, a profesor u kog je zaljubljena ličiće na tvoj ideal. Skuvaj kafu, smesti se negde gde te priroda okružuje, na terasu, u baštu, i zagrli Unu. (Dijana, 23)

“Bogomdana domaćica” (The Undomestic Goddess) Sofi Kinsela (Sophie Kinsella) – kada vam je posla preko glave i poželite da pobegnete u prirodu, pa shvatite da je posao domaćice i priroda baš ono što vam je bilo potrebno. (Sandra, 25)

U maju bih čitao nešto lepršavo. Nešto od Mirjane Bobić-Mojsilović, recimo “Srbija u ogledalu”. (Stevan, 45)

“Gole žene” Aleksine Đorđević, zato što se većim delom sastoji od bloga “Striptiz za pismene”, zato što je promocija u Beogradu 15. maja i jer do primerka knjige možete doći ili na promociji ili preko veze. (Aleksina, 44)


Lola Radosavljević – bavi se jezikom, književnost nosi u srcu, a osmeh na licu. Hrabro ide kroz život, čuva večito dete u sebi, ruku pod ruku sa Mikom i njegovom parolom “Dok drugi objašnjavaju život, ti mahni rukom i odživi ga!”

Comments