Ana Delo Ruso (Anna Dello Russo) je rođena 1962. godine u gradu Bari, u jugoistočnoj Italiji. Dok su drugi tinejdžeri želeli da budu kul, Ana je želela da “bude moda”. Još od malih nogu privlačila ju je garderoba njene majke i njenih drugarica, bila je opsednuta odećom i sve što je želela je da odraste u nekoga ko će posedovati što više odeće. Njena opsesija ju je odvela i u Rim, kada joj je otac kupio prvu Fendi torbu. Ana je tada imala samo 12 godina i bila je toliko opsednuta sa markom Fendi, da je čak odsela sa ocem u sobi koja se nalazila iznad Fendijevog butika.

Nakon završene italijanske književnosti i istorije umetnosti, Ana kraće vreme radi za italijanski časopis Donna, a usput upoznaje Analisu Milelu (Annalisa Milella), koja je u to vreme radila za italijanski Vogue. Ubrzo se i Ana našla kao deo italijanske Vogue porodice, gde je radila ujedno i za L’Uomo Vogue. Nakon 18 godina, Ana je odlučila da je vreme da započne nezavisnu karijeru, pa 2006. godine napušta italijanski Vogue.

ANNA DELLO RUSSO Anna Dello Russo: modni manijak
”I don’t want to be cool, I want to be fashion!”

Ana je stručni savetnik mnogih ljudi koji rade u modnoj industriji, a spisak vrlo važnih i internacionalnih klijenata, ona strogo drži u tajnosti kako ne bi narušila ugled poznate marke. Osim ovoga, Ana je trenutno i editor-at-large za japanski Vogue iliti Vogue Nippon, a deo je i njegovog kreativnog tima. Kao editor-at-large, ona doprinosi sadržaju magazina tako što radi na onome što je interesuje, i tu je  kako bi unela nešto novo i “sveže” u magazin.

I pored svog velikog doprinosa modnoj industriji, Ana je ipak najpoznatija kao strastveni kolekcionar dizajnirane odeće, cipela i nakita. Nikada je nećete videti kako nosi neki komad odeće dva puta, a ako je uslikana u nekoj kombinaciji – nju više ne nosi, i zato joj stalno treba još nove odeće. Kako ona kaže, šoping je njena strast, a odeća religija. Njena kolekcija broji preko 4000 pari cipela, a sve to zajedno sa odećom i nakitom drži u posebnom apartmanu koji se nalazi odmah pored njenog. Za nju odeća nije samo komad platna, ona vodi računa o njoj tako što u apartmanu održava temperaturu od 15 stepeni celzijusovih, a svaki komad odeće je pažljivo označen i uvijen.

velika slika Anna Dello Russo: modni manijak
“Clothes can come from Zara, but for shoes, always target the creators”

Ana je redovni gost londonske, pariške, njujorške i milanske nedelje mode, gde je često možemo videti u outfitu sa revije kojoj je prisustvovala prethodnog dana. Upravo pre neke od revija na koju se zaputila, saleću je mnogi fotografi, pa njene fotografije često osvanu na poznatim street style blogovima “The Sartorialist” i “Jak & Jil”.

ADRvp6 Anna Dello Russo: modni manijak
“I used to be like Cinderella, working hard in the kitchen. Now finally I’ve been invited to the ball.” Ana se sprema za bal koji priređuje francuski Vogue.

U novembru 2010. godine, Ana je lansirala svoj parfem pod nazivom “Beyond”, sa bočicom u obliku cipele. Svoje slobodno vreme provodi održavajući liniju baveći se plivanjem i jogom, a trenutno živi u Milanu sa svojim psom Kućolinom (Cucciolina).

Anina mogucnost da se igra sa odećom, raznim kombinacijama, pa i da “začini” outfit ludim šeširom u obliku nekog voća je ono zbog čega je volimo! Mnogi se boje da završe na listi najgore obučenih u očima drugih ljudi, a moda je upravo stvorena za eksperimentisanje i zabavu! Ne bojte se boja, mešanja raznih materijala, ludih šešira i cipela, nosite ono što vam se sviđa sa osmehom, kao što to čini moderna ikona stila – Ana.

ANNA DELLO RUSSO 2 Anna Dello Russo: modni manijak
“It’s my first job to make myself up. I style myself like I style a model. You should put your passion on yourself before translating to other people.”

I za kraj, ostavljamo vam 10 modnih zapovesti Ane Delo Ruso, i kolekciju slika koju je bilo teško sastaviti jer je svaki outfit koji ona nosi isplaniran 6 meseci unapred, pa je tako doveden do savršenstva.


Jovana Radojčić često ume da se zanese u sanjarenju i isključi iz stvarnog sveta. Mašta da proputuje ceo svet, voli modu, knjige,film i fotografiju. “Style is knowing who you are, what you want to say and not giving a damn.” – YSL

Comments