Roman “Ana Karenjina” koji je napisao Tolstoj (Лев Николаевич Толстой) davne 1877. godine jedan je od najpoznatijih na svetu. Mnogima je ova knjiga bila nametnuta kao obavezna literatura u tinejdžerskim danima, zbog čega možda i nije omiljena, ali ukoliko pitate nekoga ko je samostalno odlučio da je pročita, reći će vam svakako da je to jedna od najboljih knjiga koju je imao u rukama. Pred rediteljem Džo Rajtom (Joe Wright) bio je težak zadatak kada je počelo snimanje ovog filma, s obzirom na značaj knjige u svetskoj književnosti, ali i zbog činjenice da je delo već ekranizovano nekoliko puta.

Likovi koji su poznati više od sto godna: Ana Karenjina (Anna Arkadyevna Karenina), Aleksej Karenjin (Alexei Alexandrovich Karenin) i Vronski (Alexei Kirillovich Vronsky) ponovo su oživeli na velikom platnu. Ova tragična ljubavna priča o ruskom aristokratskom društvu, smeštena u 19. vek, ovoga je puta na neki način prikazana i kao pozorišna predstava. Glumačku postavu čine: Kira Najtli (Keira Christina Knightley), Džad Lou (David Jude Heyworth Law), koga ćete teško prepoznati i mladi glumac Aron Tejlor Džonson (Aaron Taylor Johnson).

Slika 180 Anna Karenina: Novo filmsko izdanje popularnog ruskog klasika

Džad Lou u ulozi Karenjina

Radnja filma je nadaleko poznata: Ana Karenjina upoznala je mladog i privlačnog Vronskog, koji je odmah osvojio njeno srce. Njihovim osećanjima prepreka je bio brak Ane i Alekseja Karenjina, uglednog i bogatog Rusa, sa kojim je imala sina i čini se da je upravo on bio jedina spona u zahladnelim odnosima supružnika. Na početku gledaoci mogu da vide Anu kako se opire osećanjima i posvećuje se svojoj porodici, da bi prvenstveno zadržala sina i društveni ugled.

Ali ipak, strast između nje i Vronskog je bila prevelika, tako da su se u nastavku smenjivali događaji, preljuba, trudnoća, rastanak od muža, osuđivanje od strane društva, razočaranje i na kraju smrt. Pored ljubavnog trougla, film takođe prati i priču o Aninom bratu Oblonskom (Stepan Stiva Arkadyevich Oblonsky) i njegovoj ženi Doli (Darya Dolly Alexandrovna Oblonskaya), kao i odnose njene sestre Kiti (Ekaterina Kitty Alexandrovna Shcherbatskaya) i Levina (Konstantin Kostya Dmitrievich Levin), koji je bio u potrazi za pravom ljubavi.

Slika 259 Anna Karenina: Novo filmsko izdanje popularnog ruskog klasika

Ljubavnici – Ana Karenjina i Vronski

Bez obzira na razne kritike, Kira Najtli je uspela da nam dočara sva osećanja sa kojima se borila Ana Karenjina, dok je odličan Džad Lou bio pravo iznenađenje kada se pojavio u ulozi u kakvoj do sada nismo navikli da ga vidimo. Dvadesetdvogodišnjem glumcu Aronu Džonsonu je ovo zasigurno najveća uloga do sada i on je predstavio Vronskog svojim šarmom, držanjem i plesnim pokretima.

Na kraju nam ostaje večita dilema – film ili knjiga. Oni koji su pročitali knjigu možda se neće oduševiti filmom, jer događaji i likovi sigurno nisu predstavljeni baš onako kako su ih zamislili. Ipak, preporučujemo vam da pogledate film, bez obzira na to da li ste pre čitali roman ili ne, jer ćete u tih dva sata moći da uživate u uzbudljivoj ljubavnoj priči sa odličnim glumcima i prelepim kostimima.

Izvor fotografija: pinterest.com


Danijela Stanković je student marketinga na Ekonomskom fakultetu u Subotici. Zanimaju je moda, knjige i crno-beli filmovi. Najsrećnija je kada je okružena pozitivnim i dragim ljudima.

Comments