Rođena 1931. godine u centru italijanske mode – Milanu, Ana Pijađi (Anna Piaggi) je započela karijeru šezdesetih godina prošlog veka kao urednica italijanskog magazina za žene pod nazivom “Arianna”, da bi osamdesetih postala urednica “Vanity Fair”-a.

Najpoznatija je, međutim, po radu za italijansku verziju “Vogue”-a, gde je imala potpunu slobodu u umetničkom izrazu prilikom sastavljanja članaka praćenih inspirativnim slikama.

Pored navedenih, učestvovala je u kreiranju mnogih drugih publikacija i kultnih kolumni, a svoje modne misli pretočila je u knjigu pod nazivom “Fashion Algebra” objavljene 1999. godine.

Među njenim najbližim prijateljima bili su Karl Lagerfeld (Karl Otto Lagerfeldt) i Manolo Blanik (Manolo Blahnik), pa je sa njima u više navrata ostvarila uspešnu poslovnu saradnju. Karlu je poslužila kao muza osamdesetih godina, te joj je posvetio knjigu pod nazivom “Anna-Cronique” i predstavio je kao lik iz stripa.

slika121 Anna Piaggi: Odlazak istinske vizionarke

Sa slavnim Karlom Lagerfeldom

Njen nesvakidašnji stil ju je izdvajao iz mase modnih stručnjaka kojima je prkosila svojom eklektično plavom kosom i slojevitom garderobom, odbijajući da se povinuje aktuelnim trendovima, pa je decenijama ostala verna sebi, vrlo promišljeno spajajući nespojivo.

Posebnu strast gajila je prema šeširima koje je prozvala “oreolima sreće”. Ni ostatak njenih odevnih predmeta nije zanemarljiv, jer je 2006. godine na izložbi u Londonu prikazano 2,865 haljina i 265 pari cipela u njenom vlasništvu.

Ljubav prema modi opisivala je kao vrstu transa, izraza koji zavisi od trenutka.

“Moja modna filozofija je humor, šala i igra. Sama sebi uspostavljam pravila. Nikada se ne desi da izaberem nešto i prosto nabacim na sebe. Svako veče razmišljam šta ću sutra obući, a ono što izbegavam po svaku cenu je sparivanje odeće iste boje.”

slika220 Anna Piaggi: Odlazak istinske vizionarke

Poznata po svom eklektičnom stilu

Umrla je u 81. godini u Milanu. Njena smrt je potresla modni svet, a mnogi poznati dizajneri su joj odali počast.

Rozita Misoni (Rosita Missoni) je rekla da je Ana bila: “Veoma ironična. Ismevala je samu sebe, ali nije dozvoljavala drugima da je ismevaju. Bila je jedinstven novinar, ljudi su je prepoznavali, a fotografi neprestano okruživali. Bila je inteligentna, perfekcionista sa besprekornim znanjem o modi.”

Donatela Versaće (Donatella Versace) je o njoj kratko rekla: “Bila je vizionarka zlatnog srca. Bez nje, svet će biti manje šaren.”

slika310 Anna Piaggi: Odlazak istinske vizionarke

Uvek u prvom redu modnih revija


Nina Grbatinić je sarkastična. Često pogrešno shvaćena. Iščekuje dan kada će početi da se druži sa Karlom Lagerfeldom. “If you’re going to try, go all the way. Otherwise, don’t even start.”

Comments