Aplikacije za upoznavanje vam otvaraju obilje mogućnosti – kao izlog iz koga možete da birate i isprobavate, uz minimalan rizik. Možda i niste baš veoma zadovoljni, jer ste stekli izvesno iskustvo isprobavajući, ali morate priznati da ste se na taj način povezali sa osobama koje inače ne biste sreli i upoznali i da je bilo i pozitivnih iskustava i doživljaja.

Koliko god imali oprečna osećanja i stavove kada su u pitanju aplikacije za upoznavanje, morate priznati da je to obilje privlačno i da vam daje veću slobodu izbora, što je vrlo bitno u savremenom društvu. Mnoštvo opcija i mogućnost izbora ugrađeni su u mentalitet društva i bitno određuju naš identitet. Svakog dana morate napraviti mnoge izbore, o kojima više i ne razmišljate kao o izborima – u prodavnicama birate svoje omiljene brendove, ili pravite izbor u odnosu na aktuelna sniženja, ili rešavate da probate nešto novo ili isti proizvod drugog proizvođača. Raspon izbora seže od kafe koju pijete, do partnera sa kojim birate da delite život.

Možda razmišljate o tome da vam dejting aplikacije neće rešiti to krajnje pitanje u rasponu izbora, ali se ipak nadate da biste mogli da naletite na srodnu dušu. A ako je ne tražite, nećete je ni naći, poruka je koju svakodnevno primate iz različitih izvora. I zato nastavljate da učestvujete u savremenom plesu parenja, koje aplikacije za upoznavanje regulišu po parametrima geografske udaljenosti, „mečovanja“ sa nekim ko vam se dopadne i sa kim delite interesovanja koja ste naveli. Da li vam nešto govori podatak da je Tinder prošle godine ostvario prihod o 1,6 milijardi dolara?

Pročitajte i ovo: Kako da koristite dejting aplikacije ako imate preko 30 godina

Mnoge ljude privlače aplikacije za upoznavanje zbog njihove pogodnosti, felksibilnosti i diskrecije. Mnogi su prevazišli otpor prema savremenim načinima pronalaženja partnera i otkrili da se mogu zabaviti, ili barem biti manje usamljeni, korišćenjem aplikacija. Mnogi veruju da veći izbor pruža veće šanse da nađu adekvatnog partnera. Ali, da li je više izbora uvek bolje? Kako se broj opcija povećava, okrećemo se proverenim kriterijumima pretrage, koji nam omogućavaju da identifikujemo podudaranja (određena visina, diploma, stabilan prihod, želja za decom…) a algoritmi rade svoj posao i pronalaze nam „odgovarajuće“ profile.

Paradoks izbora je da umestoda žalimo zbog izbora koji smo napravili, mi se grizemo zbog onog koji nismo, jer nam se uvek čini da smo nešto propustili i pitamo se „šta ako“. Ako još malo ostanete aktivni, možda ćete „iskopati“ pravu osobu. Ako odustanete, možda ćete je propustiti. I tako, aplikacije za upoznavanje računaju na slabosti ljudske prirode, na vaš strah da vam nešto ne promakne.

Pročitajte i ovo: Prevaziđi onlajn-dejting i počni da koristiš internet sa novim motivom

Percepcija neograničenih opcija na sajtovima za upoznavanje i uverenje da ćete napraviti bolji izbor sa distance koja vam omogućava da ostanete emocionalno odvojeni, dovode do toga da ćete mnogo više poziva odbijati, nego prihvatati. Da ne biste podlegli strahu od propuštanja, kao i pritisku prevelikog izbora, razmotrite koji su vam kvaliteti potencijalnog partnera najvažniji i fokusirajte se na zajedničke vrednosti  (radoznalost, iskrenost), umesto na površne kvalitete (visina, sportska građa). Pažljivo gledajte profile i računajući na „paralizu izbora“ svaki put pregledajte samo nekoliko profila, umesto da skrolujete i odbacujete „na gomile“. Lajkove šaljite velikodušno, ali kada se odlučujete za sastanak, budite selektivni i preduzmite sve mere predostrožnosti kako biste osigurali svoju bezbednost (neka neko blizak uvek zna gde idete i sa kim ćete se sastati), a sastanke održavajte na javnom mestu. Zadržite otvoren ali oprezan stav prema upoznavanju preko aplikacija i neka to ne bude jedini način na koji upoznajete nove ljude.

Kada vam uspe da proširite svoje krugove kretanja i poznanika i kad počnete da srećete u realnom životu više osoba, nego što ih birate na mreži, vreme je da izbrišete svoje aplikacije za upoznavanje.

Naslovna fotografija: instagram.com/clairerose

Brankica Milošević

Comments