Pored podrške koju brend obezbeđuje, uspon ovakvih kolaboracija možda svedoči i o znatno široj perspektivi koju dobijamo, i smeni koja se događa u oba sveta, razmeni između njih, gde se prelazi sa strane na stranu. Dizajneri se već odavno smatraju za umetnike, ali sada, sa sve bleđim granicama između dva sveta, i umetnici uplivavaju u vode dizajna. Liu Bolin je jedan od njih koji je dugogodišnjim saradnjama sa Valentinom, Jean Paul Gaultierom, Guerlainom i drugima, došao do svoj najnovijeg projekta, a to je samostalni brend. Kao uostalom i još poznatiji Sterling Ruby, višegodišnji saradnik Rafa Simonsa koji sada porizivodi svoju garderobu koja se malo razlikuje od njegovih radova.

Ipak, uprkos opštem trendu, psotoje i oni umetnici koji su veoma skeptični u pogledu saradnje sa modnim brendovima i benefita koje to donosi. Jedan od njih je i Christophe Chemin, koji je za jesen 2016. sarađivao sa Pradom. On smatra da je to u toj meri postalo trend, da je potpuno prevaziđeno, i da čak ni sama ideja nije sveža i nova. Prema njegovim rečima kolaboracije ovog tipa treba da se dese samo ukoliko postoji iskreni interes sa obe strane, prava razmena, i prava saradnja i rad na kolekciji, a ne puko naručivanje od umetnika ili angažovanje zbog aktuelnosti.

I to je aposlutno tačno. Modni dizajneri ne trebaju umetnike da urade kolekciju, niti su umetnici tvoritelji odeće, svako ima svoje polje delovanja, ali je prelepo ukoliko umeju iskreno i na pravi način da sarađuju, i to je svakako nešto što se nadamo da ćemo češće viđati na pistama i u radnjama širom sveta.

Izvor fotografija: www.instagram.com
Naslovna fotografija: @onderozkans

Cosmic Rider

Comments