Rene Magrit
Brisel, Belgija

Ako se nađete u Briselu, nemojte zaboraviti da posetite kuću Renea Magrita lociranu u 135 Esseghem ulici. Ovo mesto je u najboljem mogućem smislu bilo središte zbivanja, gde je ovaj predstavnik nadrealizma  više od 20 godina pravio okupljanja za svoje prijatelje umetnike. Magrit se u ovaj prostor uselio 1954.godine, a nakon njegove smrti kuća je imala više vlasnika, sve dok 90-ih nije konačno postala muzej. Koristeći istorijsku građu, dokumente, fotografije, i intervjue umetnikov atelje je obnovljen identično kako je bio u vreme dok je on stvarao.
Kako je i sam govorio “mogu da ostanem kod kuće sve dok mi svet nudi ideje”, pa je tako više od pola svojih neobičnih radova koji provociraju um i igraju se sa podsvešću, stvorio je upravo ovde, koristeći pokućstvo kao najveću inspiraciju. Stoga, gledajte pažljivo i posmatrajte kako se kamin pretvara u “Time Transfixed” a stepenište u “Forbidden Literature (The Use of the Word)”.

Džordžija O’Kif
Abiquiú, Novi Meksiko

Nakon što se već proslavila svojim ikoničnim, apstraktnim slikama cveća, Džordžija je napustila Njujork i preselila se na drugi kraj države, u pustinjske vence Novog Meksika, ne bi li tamo nastavila sa svojom opservacijom i istraživanjem prirode iz još bliže pozicije. Njena kuća i studio sada su zaštićeno kulturno dobro i sarađuju blisko sa Džordžija O’Kif muzejem. Dok je živela i radila ovde, preko 30 godina,  Džordžija je stvorila mnoštvo radova inspirisanih kućom i njenim okruženjem. Posetioci mogu da rezervišu vođenje sve do Dana Zahvalnosti posle čega se objekat zatvara za tu sezonu i otvara opet u martu.

Comments