Konstantin Brankuzi
Pariz, Francuska

Poreklom iz Rumunije, Konstantin Brankuzi je više od 50 godina proveo živeći i radeći u Parizu, gde su njegova kuća i studio privlačili sva zvučna imena pariskih umetničkih krugova 50-ih i 60-ih ogdina XX veka, poput Iva Klajna i Maksa Ernsta. Tokom njegovog života ovde, Brankuzi nije samo stvarao svoje radove već je paralelno razvijao i svojevrstan muzej u kom ih je izlagao. Zamišljao je svoje radove kao delove celine, u grupama, i tako ih raspoređivao u prosotoru ne bi li postigao savršenu harmoniju kako između pojedinačnih predmeta, tako i između predmeta i samog prostora. Koliko mu je ta harmoničnost bila bitna govori i činjenica da je kako bi prodao neki rad i narušio idealni ekvilibrijum, Brankuzi taj rad zamenjivao gipsanim odlivcima.
Pre nego što je umro, zaveštao je svoj atelje franuskoj vladi i naglasio da prostor mora biti idealno, identično rekreiran. Želja mu je ispunjena, i njegov studio je premešten i rekonstruisan i sada se nalazi u okviru Renzo Piano.

Fransis Bejkon
Dablin, Irska

Nekoliko godina nakon Bejkonove smrti 1992. tim arheologa kustosa i konzervatora, premestilo je njegov kompletan studio u The Hugh Lane galeriju u njegovom rodnom mestu, Dablinu. Prostor je rekreiran toliko verno i upravo u onom stanju u kom ga je umetnik ostavio- u haosu. Ovo je bio umetnikov životni i radni prostor tri decenije i iako premešten, njegov duh je u toj meri prisutan da deluje kao da je privremeno odsutan i da će svakog minuta da navrati sa čašom ruci.  Restauracija je bila toliko detaljna da se pazilo na sve od fizičke strukture do nagomilane prašine u uglovima.

Pročitajte još i ovo:

Dali i Šepareli su izmislili saradnju u modnom svetu, a nova izložba slavi njihov šokantan rad

Otkrivena naga “Mona Liza skica” u Francuskoj

Otvara se muzej u čast slavnog kreatora Iv Sen Lorana

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

Izvori fotogrfaija: www.instagram.com

Tea

Comments