Hot topics

Lea x WANNABE: Pet trendova koje ne smeš da ispustiš iz vida!

Kendall Jenner: Modni fenomen i devojka koja je pokrenula social media revoluciju

Mladi ljudi – izvor nove energije

Poštovanjem pravila moguće je doći do željenog izgleda

Testirali smo: Potrebna ti je nega za svežu i blistavu kožu? Ovaj fluid je savršeno rešenje za tebe!

Zašto besprekoran izgled više ne podrazumeva skrivanje svog pravog izgleda?

Stres kao uzrok depresije i anksioznosti: Kako da vratiš ravnotežu u svoj život?

Izdvajamo: Must have komadi sezone + kako da ih stilizuješ

3 zabavne stvari koje ove jeseni možeš da radiš u paru

Anastasija Đurić ti otkriva kako da sama stilizuješ kosu kada nemaš vremena za frizera

Beč je grad kulture, balova, valcera, glamura, nečeg što vas zaista impresionira. A da li ste znali da bi vam, kada biste krenuli malo dalje od Beča, trebalo mnogo vremena da obiđete sve predivne dvorce? Ono što sama Austrija poseduje u unutrašnjosti nešto je neopisivo, i zaista vredi posetiti svaki delić ove predivne zemlje.

Očarana posebno regijom Salckamergut, rešila sam da napravim izlet sa vama kako bismo obišli bajkovita jezera ovog područja. Salckamergut je jedna od devet pokrajina. Njen glavni grad je Salcburg, gde ova regija počinje i prostire se do planine Dahštajn, koja pripada severnom delu Alpa. Ovo je deo države u kome se, za vreme Habzburškog carstva, vadila dragocena so. Oblast je najpoznatija po brojnim jezerima, od kojih bih izdvojila: Mondze, Aterze, Traunze i Volfgangze.

Mondze jezero, tajanstveno je kao i sam njegov naziv – “jezero mesečine” – jedno je od mesta koje će vam Austrijanci rado preporučiti za odmor leti. Ovo je najtoplije jezero ovog područja, i u julu i avgustu dostiže temperaturu do 27°C! Idealno za ljubitelje sportova kao što su: golf, skijanje na vodi, pecanje. Godine 1864. u ovom čarobnom jezeru, pronađeni su ostaci kuća iz doba neolita.

443 Austrija nije samo Beč

Mondze – jezero mesečine

Aterze je najveće jezero Salckamerguta i za njega kažu da je “izvor života”. Kristalno čista voda, koja je nadahnula mnoge slikare, može se piti. Romantičnim čamcima dolazimo do ostrva na kome se nalazi zamak Liclberg, u kome je, skoro svakog leta, uživao jedan od najpoznatijih austrijskih umetnika – Gustav Klimt (Gustav Klimt). Neopisiv osećaj stvara povetarac koji se naziva “Rosenwind” – u prevodu “vetar ruža”. Dok šetate stazama pored ovog jezera, zaista se osećate kao da ste u bajci! Suton, nežni šum talasa i miris ruža koji vas obavija.

160 Austrija nije samo Beč

Zamak Liclberg – inspiracija za mnoge umetnike

Volfgangze je poznat po selima Sent Volfgang i Sent Gilgen, u kome je rođena majka jednog od najcenjenijih kompozitora – Volfganga Amadeusa Mocarta (Wolfgang Amadeus Mozart). Uske ulice podsećaju na primorske gradiće i sve je tako divno da ne znate na koju stranu pre da gledate! Da li će pogled pasti na savršeno uređena dvorišta iz kojih vire ljupki kipovi patuljaka, ili ćete sedeti na klupi i posmatrati igru sunčevih zraka na besprekorno čistoj vodi? Predlažem oba.

251 Austrija nije samo Beč

Sent Volfgang – odmor za dušu

Traunze je dobilo naziv po reci Traun koja protiče kroz celu regiju Salckamergut. Na ovom jezeru nalazi se veliki grad Gmunden koji je centar industrije soli u Austriji. Međutim, ovaj grad je zapravo najpoznatiji po gmundenskoj keramici. Popularna je turistička destinacija, kako za sportske aktivnosti i odmor, tako i za izlete. Neophodno je videti dvorac Šlosort, zatim predeo oko vile Toskana, fabriku keramike, i naravno u mestu Traunkirhen popeti se na vrh brda do crkve i kroz gusto granje borova osmatrati celo jezero.

347 Austrija nije samo Beč

Šlosort – dvorac na poluostrvu. Idealno mesto za romantična venčanja

534 Austrija nije samo Beč

Vila Toskana – popijte čašu vina uz pogled na jezero

Austrijanci su veliki ljubitelji umetnosti, i dok obilazite ova mesta, često se možete naći usred neke izložbe. Bićete posluženi vinom, ješćete i zasladićete se kajzeršmarnom i na kraju, kada sunce zađe i oko celog jezera zasijaju lampioni, nemojte se ustručavati – oslušnite zvuke kompozicije “Na lepom plavom Dunavu” iz obližnjeg restorana i zaigrajte valcer!


Tijana Mladenović je student moderne umetnosti u Austriji. Gasterbajterka koja je u beli svet došla, gle čuda, da nesto nauči! Nepopravljivi hedonista, ubeđena da će dobiti na euromilion i obići svaki delić ovog savršenog sveta, kreativno luda, internet manijak…pored svog sanjalačkog i nežnog duha, nepopravljivi zaljubljenik u krimi romane.

Editors choice