Celog života sam muškarce delila posredstvom toliko različitih podela, da mi se večito od toga vrtelo u glavi i apsolutno nikad i nikako nisam bila zadovoljna svojim podelama. A koliko sam tek puta bila razočarana zato što moja podela nije urodila plodom, pa neko ispadne potpuno suprotan onoj kategorizaciji gde sam ga ja stavila. To je veoma česta zamka u koju žene upadaju. Zapravo, koliko žena toliko podela. Podele su potrebne da bismo se lakše orjentisale. A cela zbrka nastaje zbog toga što podele dolaze iz zamršenih mozgova samih žena. A žene muškarce nikada neće dovoljno poznavati niti dovoljno shvatiti i suprotno.

Kao razrešenje ove meni večite misterije, došao je moj susret sa jednim dragim prijateljem koji je posle nekoliko piva naširoko i nadugačko izneo svoju ekspertizu o podeli muškaraca. Da se razumemo, tip nije gej. Naime, podela je veoma jednostavna i odmah je rezrešila sve moje nedoumice pogotovo što je muškarac otvoreno govorio o muškarcima. Dao mi je jednostavna uputstva…

Muškarci se naime dele u dve grupe, u “bajate” i “bajaste” sa najgorom i ne tako retkom mešovitom mogućnosti.

Bajati muškarac nikada neće znati kako da smuva ribu. On zapravo neće znati ni kako da joj priđe. Sedeće u uglu, čekati i gledati je danima. Ako joj nekada i bude prišao saplešće se o sopstvene noge i reči, ali će se ipak najčešće desiti da devojka njemu priđe što će za njega biti najbolje razrešenje muke zvane muvanje. Ako se nekako ipak desi da smuva devojku, na licu bajatog će se istog trena primetiti ozaren pobednički poluosmeh olakšanja. Sa suprotne strane imamo bajaste tipove. Ovakvi će uvek znati kako sebe da prikažu u najboljem svetlu. Oni će znati kako treba koju ribu gledati i muvati, u zavisnosti od onoga što od nje hoće. Ovakav tip je samouveren, ističe se u društvu. Kada smuva devojku ne pokazuje nikakvu uzbuđenost jer je, zaboga, sasvim normalno i očekivano od njega da uspe. Ali problem je u tome što se često desi da bajasti tokom muvanja i prvih nekoliko meseci izvuku sve kečeve iz rukava i ubrzo se pokaže koliko su prazni, dok će bajati mukica štekati svoje kvalitete i stidljivo ih pokazivati želeći da sačuva tu mukom stečenu devojku što više. Kada bajatom liku kažeš šta misliš i šta voliš, on će biti presrećan jer neće morati da razmišlja i razbija glavu sa stvarima o kojima i onako ne zna ništa. Baja će se u istoj situaciji smoriti nikad strašnije jer si mu sve rekla o sebi, otvorila mu karte i samim tim mu postala krajnje dosadna, a u najboljem slučaju će pomisliti kako je to standardna spika cica koja nema veze sa istinom i teraće po svom jer on ipak o ženama zna najbolje a svoj ego drži tako visoko da ti ne bi udovoljio pa makar crk’o. Bajati muškarac se u društvu ne ističe, ne oblači se upadljivo i nema napadne aksesoare. On će sedeti okružen drugaricama, retko drugovima, uživati u bezbrižnosti i sigurnosti svog okruženja i strpljivo čekati svoju šansu da mu se pruži, ako mu se pruži. Bajasti baja će sa druge strane izaći uveče sa skrivenom obavezom da smuva nešto i u skladu sa tim će se obući i ponašati tako da će sva pažnja biti uprta u njega. Uvek i u svakoj prilici će biti krajnje doteran, uglađen i šarmantan. A ako ima devojku, ako je ne prevari, opet će neizostavno morati da flertuje. Ova podela je jasna svima, zar ne?!

cats2 Bajati vs bajasti muškarci

Bajati vs bajasti

E sad… Po meni je najgora kategorija ova treća, koji su između – nit’ smrde nit’ mirišu. Zapravo, ja sam izgleda predodređena za te šućmuraste i iz ličnog iskustva mogu da tvrdim da su najopasniji. Bolje biti sa bajastim, a još bolje sa bajatim, ali koja završi sa bućkurišem ima moje saučešce. Mislim da će se većina žena složiti sa mnom. Od ovih trećih nikada ne znaš šta možeš da očekuješ. To su ti koji imaju bajast potencijal koji se završio bajato! Dečko koji prve, druge večeri ima super spiku, izgleda fenomenalno, a ponaša se normalno i prizemno. Pomisliš: “Bože, zar on stvarno postoji?!” Šarmantan, a opet stidljiv; nenametljiv, ali zna šta hoće. Uglavnom takvi padnu sa neba kad se namanje nadaš, upadnu u tvoju mirnu svakodnevicu, zavrte ti mozak i emocije… A onda odu istom brzinom kojom su i došli. A neodoljivi su. Krene veza, krene upoznavanje, ali ubrzo osetiš u sebi da tu nešto smrdi i skapiraš kako se iza krasne spoljašnjosti krije jedna prazna i isfrustrirana osoba, koja onda selektivno izvlači svu energiju i inspiraciju iz tebe. Tad je vreme da se prekine, odmah! Ukoliko se to ne uradi, sledi mrcvarenje. Jer sa njima situacija nije jasna. Često ćeš misliti da si skapirala način na koji funkcionišu, ali će oni na kraju ipak uraditi nešto što si mislila da nikad ne bi uradili. Oni će ćutati, strpljivo slušati tvoje priče koje će im ulaziti na jedno, a izlaziti na drugo uvo i tako sve dok im cela priča ne dosadi i ćao đaci. Sve u svemu, ovakvih se treba kloniti u širokom krugu. Uglavnom imaju traume iz detinjstva, loše porodične odnose i samim tim skriveno devijantnu ličnost. A žene sa svojim majčinskim instiktom često umeju da upadnu u tu zamku i izigravaju mame koje će ih štititi i razumeti ma šta bilo. Ostalo je istorija…

sucmurasti Bajati vs bajasti muškarci

Ova podela je po meni korisna jer je jednostavna i ističe osnovne pokazatelje u kom se pravcu treba kretati sa tipom, a da pritom ne možeš da pogresiš. Na kraju ipak zavisi od toga ko šta voli! Pošto smatram da se svaka od nas susrela sa nekim od ovih egzemplara, molila bih devojke, a i dečake, da u delu za komentare podele sa nama svoja iskustva i time učine ovu podelu što potpunijom!


Gordana Ćosić neobično uživa u običnim stvarima, najviše u jutarnjoj kafi na jutarnjem suncu i rojevima misli koje se tada stvore, stvarajući inspiraciju koja može da pomeri planinu. Ako se ikada i naljuti, samo joj kupite maline i sve će vam biti odmah oprošteno.

Comments