Poznat ti je onaj osećaj kada treniraš, znojiš se, radiš naporno da vidiš rezultate, ali svaki put kako potrošiš neke kalorije budeš gladna, i dovedena u situaciju da ih potencijalno vratiš? I onda počne vaganje: da li jesti, kad jesti, šta itd. Ne brini, nisi usamljena u ovim dilemama!

Pitanja o tome šta jesti pre treninga, kako i da li uopšte išta jesti posle, su ona sa kojima se svaki početnik u bilo kom sportu susreće na samom startu. Koliko je pitanja, toliko je i zabluda, oprečnih mišljenja i kamena spoticanja. Iako je internet prepun informacija, ma koliko čitali i pokušavali da se informišemo o tome šta je dobro za naš organizam često se nađemo u ćorsokaku, zarobljeni u unakrsnoj vatri saveta trenera, nutricionista i doktora.

Šta god radila sva je prilika da ćeš završiti još zbunjenija i stalno sebi postavljati ista pitanja poput “Da li smem baš to da jedem ako je trening bio uveče?” ili “Da li je možda ipak najbolje da pojedem samo bananu?”.

Pre svega, važno je da znaš, naročito ako si početnik u vežbanju, da ta opcija “jedna banana” otpada u startu jer je bez obzira na vrstu treninga koju si radila, vrlo važno jesti posle treninga. Početnička greška je upravo ta da se dugo ostaje u zabludi da konzumacija bilo čega nakon treniranja, zapravo poništava efekat koji smo teškom mukom postigli. To ne samo da nije tačno, već je i veoma nezdravo jer je neophodno da telu povratiš snagu, krepkost, određen broj ugljenih hidrata i što je najvažnije svu izgubljenu vodu i proteine. Upravo oko ovog poslednjeg se najčešće i vode polemike koje proteine koristiti.

sonjalazukicChristmas 9530 #BeFit: Šta jesti posle treninga kako bi rezultati bili još efikasniji?

Proteini iz mesa ili sira podrazumevaju, da moraš da konzumiraš te namirnice, što ukoliko treniraš uveče, ume da bude diskutabilno. Šta onda treba jesti, da ne poništiš efekat vežbanja, nahraniš mišiće proteinima, budeš sita i zadovoljna, a bez griže savesti?

Jedna je reč… smoothie, obogaćen Granum biljnim proteinima, je aposlutno sve što tvom organizmu treba da se oporavi. Dovoljan obrok i hidratacija posle treninga. Svako proteinsko brašno, samim tim i protein je osim generalne dobrobiti, direktno odogovoran za poboljšanje nekog specifičnog problema, i odabrati pravi protein znači znati šta je tvom telu potrebno. Ovo su naši favoriti iz proteinske kuhinje bez kog ne prolazi ni jedan šejk, smoothie, keks ili kolač.

Comments