Uvek nasmejan i vidno raspoložen Nenad Radujević, direktor modnog studija Click koji je najzaslužniji za dugotrajnost i kontinuitet Fashion Week-a u Beogradu, nije imao vidnu tremu i rado je proćaskao o značaju ovakvog jubileja.

WANNABE MAGAZINE: Nenade, ovo je 30. Fashion Week, petnaest godina rada je za tobom. Kako si sve to izgurao?

Nenad Radujević: Izgurali smo tako što smo organizovali odličan tim saradnika, sve vreme smo edukovali ljude koji rade – kako iza scene, tako i na sceni; trudili smo se da radimo dobro svoj posao, imali smo jasan i dobar cilj, lepe ideje, još lepše snove, trudili se da ih ostavirimo i u tom smislu nam nikako nije nedostajalo entuzijazma. Sva zbivanja u zemlji nam nisu baš bila od pomoći, ali sve ovo što sam nabrojao pre toga, bilo je dovoljno snažno da bismo bili ovde gde jesmo.

Koliko su naglašenije emocije, s obzirom da je ovo jubilej?

Meni je ovo još jedna u nizu nedelja mode, možda je malo posebnija, baš zbog tog jubileja, jer možemo da pokažemo šta smo to uradili za ovih petnaest godina. U tom smislu ovaj projekat je napravljen tako da postoji i velika retrospektivna izložba, revija trideset najznačajnijih samostalnih dizajnera, revija srpskih brendova, znači ima nekolicine programa koji su smišljeni da bi pokazali šta smo radili svih ovih godina. Na kraju krajeva, uspeli smo da ovim povodom dovedemo nekoliko značajnih imena iz inostranstva, Partizia Pepe prvi put u srbiji, CNC je ponovo tu, LeBo iz Francuske…

Poželeli smo Nenadu mnogo sreće u daljem radu, večitu mladolikost i još više entuzijazma.

Andjelija Belgrade Fashion Week: Backstage Report (2. deo)

Uvek nasmejana i dobro raspoložena

Iz prve ruke, od Anđelije Vujović smo saznali da, baš kao i u životu, na pisti cipele imaju moć da pokvare ili ulepšaju veče, a Anđelija nam je otkrila ko su njeni favoriti, kada su u pitanje Srpkinje i stil.

Važiš za srpskog supermodela, da li je trema veća zbog toga što je ovo jubilej?

Anđelija Vujović: Ne, u šoku sam da je ovo trideseta nedelja mode koju radim, nemam tremu, istopila se. Jedini slučaj kada imam malo treme jeste kada dobijem velike cipele, što utiče na hod, na stav, i toliko smo koncentrisane da nam ne padne cipela ili da se ne sapletemo, da se  ne koncentrišemo na se na izraz lica, pokrete.

Koji su tvoji dalji planovi, već si radila kao voditelj, tvoje lice je jedno od najprepoznatljivijih i van modne industrije. Šta dalje?

Sada sam na prektretnici, završila sam fakultet i dvoumim se između rada za neke druge ljude i rada za sebe samu. Tražim alternativu koja bi me ispunila jednako kao i ovaj posao, iako sam sigurna da me nikada ništa neće ovako ispuniti. Teško je naći zamenu koja će pružiti makar polovinu ovakvog adrenalina.

Poznato je da i u svetu i kod nas, manekenke imaju stila, ali šta je ostalim ženama u Srbiji? Koga bi ti izdvojila?

Slažem se da moje koleginice imaju stila, sem te turbo generacije, nju ne računam. Manekenke se oblace jednostavnije, možda zato što su stalno u nekim kreacijama, pa to malo dosadi. Nije toliko bitno koliko je žena prirodno lepa, već koliko ume da iznese sebe, da akcentuje ono što je lepo na njoj, da radi na sebi, jer postoji dosta lepih žena koje su jednostavno isprazne. Najviše mi se dopada stil Maje Uzelac, jednostavno ide uz nju, uspeva da bude neviđeno seksi. Volim kako se oblači Maja Atanasijević, to je neki pank rok fazon koji i ja furam, zatim Biljana Srbljanović, Ana Sofrenović, koja kad god vidim je fantastično obučena, i pri tom je sjajna žena; Ružica Đinđic, njeno oblačenje je potpuno primereno, a istaknuta je njena lepota; Ana Ljubinković, osim što nas fantastično oblači, privatno ubacuje svoje elemente, te svojim stilom naglašava lepotu.

zzzzzzz1 Belgrade Fashion Week: Backstage Report (2. deo)

Absolute Style i Tamara Radivojević

Tamaru Radivojević, jednu od najzapaženijih dizajnera protekle nedelje mode, smo uhvatili samo nekoliko minuta nakon što je završena njena revija.

Tamara, revija je bila izuzetno uspešna, kako se osećaš sada?

Tamara Radivojević: Pa, jedva čekam da odem na žurku posle (smeh).

Kako je doslo do saradnje sa Apsolut Vodkom za Apsolutni Stil?

Koliko sam ja razumela Absolut Vodka ponovo pokreće neke kampanje vezane za modu, a pošto su oni kreativan brend, želeli su da malo stave akcenat na indivdualnost, pa je tako nastao foto konkurs Apslolutni Stil. Odziv me je jako iznenadio, kada sam videla sve te fotke fino obučenih ljudi, bila sam prijatno iznenađena. Fotke su izgledale kao da su na njima stanovnici Njujorka ili Pariza i veoma mi je drago zbog toga, a za dizajnere i jako inspirativno. Na kraju se svelo da od dvadeset sedam odličnih kandidata, nismo mogli da odlučimo ko je najbolji.

Pobedila je devojka sa color blocking outfitom, a tvoja kolekcija podseća na minimalizam devedesetih.

Ja sam dete devedesetih. Ja volim boje na drugim ljudima, ali na sebi ipak više tamnije nijanse.

Gde možemo da kupimo tvoje komade?

Imam dve radnje, jedna je u ulici Strahinjića bana, a druga je u  Choomich-u, gde i ostali domaći dizajneri imaju svoje butike. Mala oaza domaćih dizajnera.

Jubilarni Fashion Week, kakva su osećanja?

Uvek sarađujem sa Cllik-om i Fashion Week-om jer se potrude da svaki sledeći unaprede. Ono što možda nije štimalo na prethodnom, to se onda popravi na sledećem i još se dodaju neke novine. Ekipa ljudi sa kojima radim već deset godina su postali moji prijatelji, te je atmosfera zaista super.

MG 9269 Belgrade Fashion Week: Backstage Report (2. deo)

I dok daje intervju, pazi na sve detalje

Vi ste već prikazali ovu kolekciju u Etnografskom muzeju, je l’ to znači da je trema manja?

Ingrid Huljev: Trema – postoji ona doza rezerve da nešto može poći naopako, naše je da to savladamo i da se to ne vidi.

Kako se vama čini atmosfera na tridesetoj nedelji mode?

Atmosfera je odlična. Sve funkcioniše savršeno, organizacija je božanstvena, a  nakon vremena koje sam provela u bekstejdžu mogu reći da je ovo jedan od najboljih fashion week-ova. Mnogo im hvala, jer je zadovoljstvo raditi u ovakvim uslovima. Postoji nešto svečano u ovako pozitivnoj atmosferi.


Milica Jarić je na papiru diplomirani ekonomista, a u stvarnosti zaljubljenik u modu, filmove Vudi Alena i poeziju Majakovskog. Ponaša se u skladu sa svojim godinama samo kada je neophodno, obožava svog psa, crnu kafu, najviše para troši na haljine, a kada bi mogla, obojila bi ceo svet u nijanse plave. “A girl should be two things: classy and fabulous.” (Coco Chanel)

Anđela Najdanović voli da voli. Život. Modu. Amelijin Pariz. Kerin Njujork. Pozorište. Vogue. Beograd. I to u proleće. Uz miris jorgovana. Obožava kada je njen iPod shuffle iznenadi glasom Louis-a Armstrong-a dok se šeta beogradskim asfaltom. U podne. I uživa u sladoledu. Sa ukusom maline. Sour&Sweet. “J’aime bien les couchers de soleil. Allons voir un coucher de soleil…”

Jean-Francois Nicollet je radio kao novinar za francuski sajt o muzici, sada je fotograf za klub američkog fudbala ”Belgrade Blue Dragons” i malo “Kragujevac Wild Boars”. Voli pivo, dobru hranu i Peg Bundy.

Comments