Sa svojom ogromnom, natapiranom kosom i iscrtanim očima, silikonima u grudima, delovala je zastrašujuće. U spotovima je bila seksi mačkica, gutačica muškaraca, crna udovica. Intervjue nije volela da daje, jer je smatrala da to niti ume, niti treba da radi, jer je muzičar. U samo par godina osvojila je i zapalila čitavu planetu, što svojim glasom, što trač-kolumnama, hapšenjima i tučama. Svega je tu bilo. A onda je pred našim očima počela da iščezava. Čak je postojao i sajt “When Will Amy Winehouse Die”, na kome su se posetioci takmičili za iPod. Neko je u subotu pobedio.

Zvanično poslednji koncert Ejmi Vajnhaus (Amy Winehouse) je održan u Beogradu. Bilo je sramno i tužno gledati polu-biće kako se bori sa mikrofonom, baulja po bini, ne znajući ni u kom je gradu, a ni šta kog đavola tu radi. Posetioci koncerta su bili zgađeni, najpre ljudima koji su dozvolili da nakon rehabilitacije od celih sedam dana, Ejmi stane pred hiljade ljudi. Jer, budimo realni, i grip se leči duže od sedam dana. Zamislite koliko se leči višegodišnja zavisnost od alkohola, heroina i kokaina.

zzzzzzz Bila jednom jedna Ejmi

Ejmi je preminula sa dvadeset sedam godina, kao i mnogi muzički velikani pre nje. Iza sebe je ostavila roditelje i milione uplakanih fanova. Što više gledam paparaco fotografije, sve mi je jasnije da osim svog bivšeg muža i još par ljudi iz posla, Ejmi nije imala prijatelje. Možda se uspeh zaista ne prašta, jer pre nego što je postala ono što je kulminiralo 23. jula, nagrađena je sa čak pet “Grammy” nagrada u jednoj večeri, pevala je na 90. rođendanu Nelsona Mendele, bila je muza Karla Lagerfelda, pevala na reviji modne kuće Fendi tokom Paris Fashion Week-a, obilazila crvene tepihe, a svojim glasom nam je obećavala da muzičkoj sceni ima spasa i da nismo svi osuđeni na tinejdž pop senzacije čiji hitovi nastaju i traju vremenskom ekvivalentu pravljenja i ispijanja jedne nes kafe.

Prošlo je tačno pet godina od kako je njen drugi album izašao, onaj koji nas je sve oborio s nogu. Treći smo čekali do juče, uz stalna obećanja izdavačke kuće “samo što nije”. Sasvim je sigurno da ćemo čuti nove pesme, samo sto gorčina, jeza i neverica neće tek tako proći. Prosto je neverovatno da niko nije iznenađen, a svi su u šoku. Navikli smo da gledamo Ejmi kako posrće. To je ono što njenu smrt čini još zanimljivijom (grozno je reći ovako nešto, ali istina ponekad jeste takva).

Ko je bila Ejmi? Jevrejka iz porodice srednje klase koja je obožavala džez, htela je da najpre piše pesme, a tek onda i da ih peva. Sjajno je kombinovala razne muzičke pravce, te je nemoguće uvrstiti je u jedan muzički žanr. Bila je pop zvezda, r’n’b pevačica sa glasom džez dive. Prvim albumom iz 2003. godine pod nazivom “Frank” je osvojila Veliku Britaniju. Tri godine kasnije nastaje “Back To Black”, kojim nas Ejmi vraća u pedesete godine dvadesetog veka. Kao tinejdžerka je upoznala svog bivšeg muža, verovatno jedinog čoveka kog je zaista volela, Blejka Fildera Sivila (Blake Fielder-Civil), koji je navodno, upoznao Ejmi sa heroinom i kokainom. Ako je sama Ejmi bila Dženis Džoplin (Janis Joplin) našeg doba, onda su Ejmi i Blejk bili poput Sida i Nensi, sa zamenjenim ulogama. Ejmi se borila sa anoreksijom, bulimijom i depresijom.

Poslednji put se u javnosti pojavila u sredu. U subotu, oko 4 popodne nađena je mrtva u svom stanu u Londonu. Poslednja osoba sa kojom je sarađivala je legendarni Toni Benet (Tony Bennett), koji je par sati nakon njene smrti izjavio da je bila prvoklasan muzičar, ljupka i inteligentna osoba. Sve zvezde su na svom Twitter nalogu izrazile žaljenje, najčešće pominjući njen talenat i njenu ovisnost, kao da je niko od njih nije poznavao.

Bila je lepa i talentovana, obavijena u crno. Ako već ne možemo da je vratimo, pokušajmo da naučimo nešto. Pogledajte ljude oko sebe, volite ih, pomozite im, jer upasti u začarani krug, gde su droga i/ili alkohol kolovođe, je isuviše lako. Ne zaboravite koliko je podsmeha izazvala bosonoga, unezverena Ejmi dok su paparaco blicevi isisavali i ono malo života iz krhke devojke, koja za razliku od one sa pozornice, nije imala dovoljno glasa da zaista zatraži pomoć.

Draga Ejmi, počivaj u miru.


Milica Jarić je na papiru diplomirani ekonomista, a u stvarnosti zaljubljenik u modu, filmove Vudi Alena i poeziju Majakovskog. Ponaša se u skladu sa svojim godinama samo kada je neophodno, obožava svog psa, crnu kafu, najviše para troši na haljine, a kada bi mogla, obojila bi ceo svet u nijanse plave. “A girl should be two things: classy and fabulous.” (Coco Chanel)

Comments