Islandska umetnica Bjork (Björk) objavila je prvi muzički album-performans u virtuelnoj realnosti na sistemu Vivei ponudila publici jedinstveni doživljaj u sklopu svoje osamnaestomesečne svetske turneje„Bjork Digital“. Turneja je započela proteklog vikenda na „Vivid“ festivalu u Sidneju i nastaviće se u brojnim svetskim metropolama; ovaj ekskluzivan događaj bio je jedna od prvih formi fuzije svetova virtuelne realnosti i muzike ikada, kojom je fanovima pružena mogućnost da urone u čitav svet neverovatnih i neobičnih instalacija u virtuelnoj realnosti. PredstavljeniVR doživljaji u vezi su sa muzičkim numerama sa osmog studijskog albumaBjork— „Vulnicura“, i omogućeni na HTC-ovoj platformi za virtuelnu realnost, Vive.

Otvaranje ekskluzivnog događaja u Sidneju obeležio je nastup muzičke i performans umetnice Bjork u ulozi di-džeja, dok su vlasnici karata dobijali i VIP pristup „VR Album Exhibition-u“ u večernjim satima. Po ulasku na virtuelnupostavku, gosti su dočekivani u prostoriji sa mnogobrojnim HTC Vive kacigama,uz pomoć kojih su zatim mogli da uživaju u virtuelnom doživljaju albuma „Vulnicura“.

Svetska premijera numere „Notget“ u virtuelnoj realnosti kombinuje 3D skenove visoke rezolucije, holostudio na licu mesta, tehnologijehvatanje pokreta i merenja položaja u prostoru uz pomoć video snimaka, u spoju sa specijalnim dizajnom prostiranja zvuka u realnom vremenu koji prosto uvlači korisnika u Bjork performans. Svi ovi digitalni resursi izmešani su tako da stvaraju specifičnu digitalnu formu čestica, koja se neprestano razvija i menja uz svetlo i zvuk koji ispunjavaju prostor oko korisnika. Vive i njegovi VR senzori za praćenje pokreta u prostoriji omogućili su timu profesionalaca da kreira deo performansa koji reguje i ostvaruje duboku vezu sa korisnicima.

bjork1 Bjork i HTC pomeraju granice muzičkih performansa i video spotova

Bjork Digitalje VR sadržaj sa utkanim doživljajem, koji odlikuju predivni renderi vizuelnih kreacija nastalih u saradnji muzičke umetnice Bjork sa brojnim slavnim režiserima među kojima su Endrju Hunag (Andrew Huang) i Džesi Kanda (Jesse Kanda), Voren Dupre (Warren Du Preez)i Nik Tornton Džons (Nick Tornton Jones). Svaki od njih doprineo je Bjork instalacijama u stvarnom i virtuelnom svetu:

• Stonemilker – režirao Andrew Thomas Huang

• Black Lake – režirao Andrew Thomas Huang

• Mouth Mantra – režirao Jesse Kanda

• ‘Notget’ – režirali Warren Du Preez i Nick Thornton Jones – ekskluzivna realistična instalacija verzije „Vulnicura“ albuma, u saradnji sa renomiranim britanskim studiom za digitalnu produkciju, REWIND-VR.

• ‘Biophilia’ – aplikacija u vidu sobe za istraživanje; revolucionarna edukativna aplikacija koju je Bjork osmislilaza obrazovanje dece o nauci, prirodi i muzici.

„Sa Vive sistemom usredsređeni smo na stvaranje novih i potpuno prožimajućih iskustava za naše korisnike, i partnerstvo sa Bjork, u tom smislu,vidimo kao sasvim prirodan spoj,” izjavio je Rikard Steiber,viši potpredsednik sektora za Virtuelnu Realnost u kompaniji HTC. „Bjork je pionir i inovator u primeni tehnologije za ’uvlačenje’ slušalaca u svoju muziku, a vizuelni koncepti kreirani u sklopu Bjork Digital albuma prosto su fascinantni. Oduševljeni smo saradnjom sa Bjork i mogućnošću da njenim fanovimaponudimo ovakvo iskustvo”.

Više informacija o Vivid festivalu i Bjork performansu u Sidneju možete pronaći OVDE.

 

Comments