Rediteljka Lucy Brydon predstavlja svoj film “Body of Water” koji prati priču žene koja pokušava da se izbori sa svojim ličnim demonima.

Priča koju Brydon predstavlja zapravo je mračno i snažno promišljanje o poremećajima u ishrani. “Body of Water” ispituje trajni uticaj anoreksije na majku Stephanie, njenu ćerku, Pearl i baku Susan. To je katalog malih, svakodnevnih borbi osetljivo uokvirenih kako bi se dublje ušlo u načine na koje zavisnost jedne žene može narušavati inače zdrave porodične odnose. “Film govori o ženi koja pokušava prevazići svoje lične demone”, ističe Brydon. “U slučaju Stephanie se ovo manifestuje kao poremećaj u ishrani, ali osećam da bi to zaista moglo biti bilo šta.” Oprezna da izbegne senzacionalizaciju ili fetišizaciju teme, Brydon je uzimala inspiraciju iz filma Paddy Considine “Tyrannosaur” i filma Todd Haynes “Safe” kako bi se uspešno nosila sa ovom delikatnom temom. “Nekoliko tinejdžerki sa kojima sam razgovarala rekle su mi da su to opsesivno posmatrale i da su se zaista mogle u izvesnom smislu pronaći u njenom ponašanju. Većina filmova koje sam gledala bili su o zavisnosti. To je zapravo slična stvar, zavisnost od gladi”. “Body of Water” – nazvan “Sick(er)” u to vreme, finansiran je sa 100.000 funti, zajedno sa još jednim igranim filmom, “Looted” o zločinu, moralu, prijateljstvu.

Ponekad je stvaranje filma bio mučan proces sa desetinama i desetinama nacrta jednog scenarija. “Kao kreativna osoba puno toga ulažete u stvari”, kaže Brydon. “Ponekad, ako su ljudi imali loš dan i nisu ga pročitali u pravom raspoloženju, na kraju to uzimate k srcu. Osećate se kao Sizif, mislite da “nikad nećete završiti ovu stvar”, ali na kraju to i učinite.” Bilo je trenutaka kada je debitantska rediteljka počela da dovodi u pitanje svoju priču. “Mislim da je zaista uobičajen osećaj, da imate tendenciju da kažete “ne znam šta je pravi odgovor za ovu priču”, pa preterano slušate savete. Sastavljate nacrte prema svim skupinama beleški koje ste dobili i malo se naljutite. Mislite da ta osoba mora biti u pravu zato što radi duže od vas ili ta osoba mora biti u pravu jer je objavila više filmova od vas … To se samo ponavlja u krugovima.”

Comments