“Boja purpura” (The Color Purple), roman književnice Alice Walker, ima toliko žestok uvod da mnogi čitaoci nakon njega nisu ni odmakli, uključujući i autorkinu majku. Na samom početku se susrećemo sa četiri paragrafa iz kojih saznajemo da je četrnaestogodišnju Celie, glavnu heroinu romana, silovao očuh – od čega je zatrudnela, pa je počela da piše pisma Bogu. Glas kojim Walkerova snabdeva Celie je ograničen, ali pronicljiv, direktan, bez sentimentalnosti, napisan “jezikom naroda”. Roman je objavljen pre 39 godina, a i danas predstavlja nezaobilazno štivo američke književnosti, detaljno prikazujući rasnu segregaciju, porodične odnose Afroamerikanaca početkom 20. veka, nasilje, eksplicitne seksualne scene i homoseksualnost, pa je, nakon objave 1982. godine, često bio meta oštre kritike.

Kao što smo napomenuli, roman započinje tako što Celie piše Bogu o seksualnom nasilju koje trpi od čoveka za kog veruje da joj je otac. Zbog toga je dvaput zatrudnela, a on joj oba puta odvodi decu (ona izvesno vreme veruje da ih je ubio). Nakon određenog vremena, udaje se za muškarca koji je zlostavlja na mentalnom, fizičkom i seksualnom nivou. Jedina osoba koju Celie voli je njena sestra Nettie koja beži od kuće od straha da je otac ne siluje sad kad Celie više ne živi sa njima. Ako želite da saznate kako se Celie nosi sa neverovatnim životnim nedaćama i na koje načine pronalazi nadu u tome da će sve biti u redu – pročitajte roman “Boja purpura”, jer ne želimo previše da vam otkrivamo. Garantujemo vam da nećete pogrešiti. Iako često težak za čitanje (zbog pomenutih tema nasilja i nepravde), roman odiše vanvremenskom lepotom, inspirišući žene i muškarce širom sveta da progovore o pretrpljenim mukama.

Roman je delom autobiografski jer je i autorka Alice Walker bila žrtva seksualnog zlostavljanja, pa je, sa sestrom Scheherazadeom 1997. godine napravila A Long Walk Home: Story of a Rape Survivor, multimedijalni projekat koji je dokumentovao proces izlečenja Salamishahe Tillet, feministkinje i književnice, koju je “Boja purpura” inspirisala da prizna da je i ona jedna od žrtava silovanja.

Comments