Osim luksuznih krpica koje sebi možete da priuštite, odlaska na masažu i kod frizera, kvalitetne šminke i drugih stvari koje kupujete jer zaslužujete samo najbolje, ima mnogo načina da brinete o sebi – potpuno besplatno. 

Ovo su najpristupačniji načini da brinete o sebi

Izađite u prirodu 

Ne samo da prošetate psa, ili pređete određenu kilometražu zbog kondicije – idite negde da malo boravite u prirodi, da se umirite i gledate, slušate, dišete i upijate, sve čime priroda vibrira i obilato vam nudi. Povezivanje sa prirodom tako da to osetite, da se stopite sa njom, zaista je blagotvorno, za dušu i telo. 

Zapišite svoje ciljeve i ambicije

Jedan od najboljih načina da obnovite motivaciju i da se osećate dobro u tom procesu, jeste da napravite listu svojih ciljeva i ambicija i da je zapišete. 

Dremnite 

Nemojte se boriti protiv sanjivosti koja vas obuzima popodne ili u bilo koje vreme, kada ne morate ništa da radite. Dremnite. Ponekad je dovoljno samo pola sata ili sat da se potpuno osvežite. Ne posmatrajte to kao gubitak vremena, priuštite sebi dremku i osećajte se dobro zbog toga. 

Očistite – i sebe i prostor

Bilo da se radi o vrlo dugom tuširanju, ili natapanju u kadi, ili sakupljanju i pakovanju gomile odeće, usisavanju i unošenju reda koji prija vašem oku, akcije čišćenja skoro trenutno pojačavaju proizvodnju serotonina. 

Gledajte svoj omiljeni film (seriju) 

Sigurno imate svoje omiljene filmove i serije koje biste rado gledali ponovo, a ako to već radite, odagnajte svako zaostalo zrnce osećanja krivice – što gledate nešto što ste već gledali, umesto da radite nešto korisno. Ili barem, gledate nešto novo. Ovakve primedbe, koje čujete u sopstvenoj glavi, nisu vaše. One dolaze od nekoga ko vam ih je usadio, verovatno i znate tačno o kome se radi, ko je to govorio vama, ili sebi, ili i sebi i svima oko sebe. To nije vaše uverenje, to je instalacija u vašem umu i nije istinita. Uopšte ne morate stalno da budete produktivni, ili da svoje vreme ulažete uvek u nešto novo. Imate prava da reprizirate ono što volite, koliko god hoćete puta – to je kao seks, ili omiljena hrana, naprosto nešto volite i to konzumirate. Bilo da volite dobro da se isplačete uz određene scene, da se nasmejete i zabavite, ili sve zajedno, pustite svoj omiljeni film i uživajte! To je čin brige o sebi, budite sigurni. 

Pokušajte da popijete osam čaša vode na dan

Hidriranje je uvek dobrodošlo, bilo da ste bolesni i čistite se od virusa, sprovodite detoksikaciju, ili samo želite da uvedete ovu zdravu naviku, vaše telo će vam biti zahvalno, a vi ćete se bolje osećati i fizički i mentalno. 

Pročitajte i ovo: Šta podrazumeva samoosećajnost i kako da je praktikujete

Isključite sve ekrane na jedno veče (noć)

Provedite veče uz knjigu, meditirajte, napunite kadu, upalite sveće, uživajte u tišini, idite u večernju šetnju – ili uradite sve to, počev od šetnje, preko kade, do meditacije i čitanja pred spavanje. Isključite telefon i stavite ga van domašaja. Pomerite laptop, kao i daljine – tako ćete lakše odoleti, kad posegnete za nečim što vam je uvek pod rukom, a tog nečeg nema i morate da ustanete i da ga uključite. 

Zapišite deset stvari na kojima ste zahvalni 

Praktikovanje osećanja zahvalnosti, podsećanje zbog čega sve osećate zahvalnost, jedna je od osnova brige o sebi. Na kraju, bilo da ste zahvalni drugima, sebi, okolnostima, univerzumu, to je jedno sveobuhvatno osećanje, koje vam donosi mir i blaženstvo. 

Ispecite kolač 

Pročeprkajte po ostavi, sigurno ćete pronaći sastojke iz nekog jednostavnog recepta, pa lepo napravite kolač, ili bilo šta drugo, što vam se čini jednostavnije, ili što više volite. Nema veze ako ne znate da kuvate, okušajte se. 

Istežite se 

Ako to inače već radite, posvetite malo dodatnog vremena istezanju opuštenih mišića. To je ono što se radi u jogi – bez napora, uz lagano disanje, savijate se i izvodite položaje u kojima se opušteni mišići maksimalno istežu. Izvedite asane za kičmu, osećaćete se super! 

Pustite svoju omiljenu plejlistu i igrajte 

Niko vas ne gleda, stavite slušalice i pustite glasno koliko želite, zažmurite i đuskajte – desetak minuta ovakvog provoda značajno će vam podići endorfine. 

Prepakujte ormar

Oslobodite se suvišnih stvari. Ono što prošle godine uopšte niste nosili, verovatno vam više i ne treba. Odložite u kutiju za donacije ono što je očuvano i kvalitetno, stavite u kesu ono što je za bacanje. Raskrčivanje ormara vas oslobađa energetskog taloga i simbolično i praktično. 

Pročitajte i ovo: Niste lenji ako dozvolite sebi da se odmorite

Napravite listu od 10 stvari koje ste postigli u poslednjih godinu dana

To može biti sve i bilo šta u čemu ste postigli napredak – prepoznajte i vrednujte svoj razvoj i budite zadovoljni sobom. Povremeno uzmite ovu listu i podsetite se stvari koje ste postigli i budite ponosni. 

Pozovite dragu osobu i recite joj koliko vam znači i koliko ste joj zahvalni

Izjave ljubavi, zahvalnosti, privrženosti, nisu rezervisane samo za partnerske odnose. Suviše često dobre stvari podrazumevamo, ili prećutkujemo. Ne stidite se da inicirate emotivni trenutak i da nekome do koga vam je stalo kažete koliko vam znači njegovo prisustvo u vašem životu i koliko ste mu zahvalni. 

Slušajte dobar podkast

Nađite podkast u kome se govori o nečemu što vas zanima, ili zabavlja – od komedije do motivacionih i informativnih podkasta, imate ogroman izbor zanimljivih tema i gostiju, koji će vas angažovati mentalno i intelektualno. 

Kratka vožnja

Odvezite se do prijatne lokacije u blizini vašeg grada, na brdo ili uzvišenje, odakle imate pogled na panoramu.  Provedite određeno vreme posmatrajući, napravite fotografije, osećajte se kao turista i avanturista. 

Vodite poverljive razgovore 

Pozovite nekog u koga imate poverenja, čiji rezon i mudrost cenite i ko vas uvek razume i daje vam dobre savete, ili vas prosto uvek sasluša sa razumevanjem. Ponekad je dovoljno samo da čujete sebe kako nešto govorite, jer pokušavajući nekome da dočarate kako se osećate i šta mislite, to i vama postaje jasnije. 

Nemojte raditi ništa

Prosto sedite i opustite se. Ili još bolje, lezite. I osetite taj dragoceni momenat prisutnosti u sopstvu, u kome ne morate apsolutno ništa da činite, dovoljno je da budete tu gde jeste. 

Naslovna fotografija: instagram.com/whiskyouth

Brankica Milošević

Comments