Ljubav može da bude sve – a može da bude i svašta. Postoje razni nivoi, intenziteti, aspekti i oblasti ljubavi, jer ona je kompleksna, fluidna i izmiče definicijama. Ovo su neki od brojnih načina na koje doživljavamo, vidimo i shvatamo ljubav. 

Ljubav kao prekretnica u životu 

Pojavi se osoba koju duboko zavolite, doživite potpunu predaju i posvećenost i završite sa slomljenim srcem. Sigruni ste da je to bila ljubav, da je bila obostrana i ne možete drugačije da objasnite sebi zašto se dogodilo sve što se dogodilo, osim da je baš tako i trebalo da bude. Bilo vam je potrebno da se pojavi neko ko će uzdići vaš svet, a zatim ga srušiti, da biste pronašli sebe i svoj put. 

Ljubav kao opravdanje za toksične odnose 

Ako ne znate za bolje, ako ste u detinjstvu upili obrazac toksičnog odnosa svojih roditelja, ako ste svedočili nasilju, alkoholizmu, raznim dramama i ispadima, ili suprotno – hladnoći i distanci, koji su stvarali napetost, mučnu neiskazanost nezadovoljstva i nesreće, biće vam normalno da je ljubav nasilna, uništavajuća, dramatična, potresna i povređujuća. Nećete se osećati dobro u stabilnim odnosima, biće vam potrebna drama, da biste mogli da se povežete sa ljubavnim osećanjima. Pitaćete se šta sa vama nije u redu, ili ćete se odricati ljubavi koja predstavlja čudovište koje nanosi bol. 

Ljubav kao spas 

Neko se pojavi u vašem životu kad ste na ivici, ili na dnu – ili i jedno i drugo odjednom i stavi vam na raspolaganje sve svoje kapacitete i resurse. Brine o vama na svaki način, tu je za vas u svako doba dana i noći, sluša vas, razume, podstiče, usmerava, hrani vašu dušu, isceljuje vaše srce, osnažuje vas i ohrabruje sa punim uverenjem. Kad se podignete, možda ne ostanete sa osobom koja vas je spasla, ali osećate večnu zahvalnost. 

Comments