Možda vas upozoravaju da morate biti realniji, da ste naivni, da treba da skinete ružičaste naočari i pogledate u neprijatno sivilo stvarnosti, ali vi jednostavno vidite više boja i nijansi nego oni koji nerado i oprezno daju svoju naklonost. Kada sretnete nekog kome je sve sivo, želite da mu dočarate svoj šareni svet i ne odustajete od njega, već se trudite da mu svojom ljubavlju obojite život. Ponekad i uspete u tome, makar za neko vreme. Ponekad možete napraviti čaroliju. Ali češće se morate s tugom pormiriti da je nečije nebo uvek prekriveno olovnim oblacima iz kojih grmi i seva i kiša nikada ne prestaje da pada. Ne možete oduvati oblake i dovući sunce, niti možete drugu osobu pomeriti sa tog mesta i dovesti je u svoj osunčani vrt, pod vedrim nebom. 

Uvek pronalazite dobre stvari 

Koliko god neko bio težak, mračan i negativan, pronaći ćete u njemu bar tri dobre osobine koje to uravnotežuju. Uprkos ljudima koji rasturaju vaš život poput uragana, vi i dalje stojite na istom mestu, verujući da samo treba da sačekate da oluja prođe. Vi ne verujete da je neko samo ono što pokazuje na površini, gledate dublje i vidite ono dobro i najbolje, ono vredno i plemenito. Problem je u tome što najčešće samo vi to vidite – druga osoba nije u stanju da sebe vidi vašim očima i da u sebe veruje onako kako vi verujete u nju. Oni koji su zatvoreni, distancirani i hladni, ne poznaju lakoću ljubavi i davanja, elegantnu lepršavost emotivnog obilja – oni se muče i teško im je i sve oko njih je tako ozbiljno, da pored njih delujete kao neuravnotežena i luda osoba. Jer ste spremni da rizikujete da vas udari grom i da vas ubije, kao da je to nešto zabavno. Ostajete do kraja, čak i kad odavno prestane da bude dovoljno to što ste spremni na sve i sposobni na beskrajno davanje i strpljenje. 

Čvrsto verujete i trudite se, čak i kad se vaša vera pokoleba 

Vas ne plaše teški trenuci i mračni periodi. Ostajete i dajete sve od sebe, jer verujete u svoju moć, u moć ljubavi, da odagna mrak i donese svetlost. Uspećete, ako samo dovoljno verujete, ako istrajete, čak i kad vam se vera pokoleba. Podnećete sve i nećete se slomiti. Ljubav vam daje snagu. Ali to nije snaga koju možete da ulijete u drugu osobu, koliko god silno želeli i naporno radili na tome – druga osoba mora pronaći tu snagu u sebi. Vi znate da je moguće, da sutra sve može da se promeni, samo ako je ljubav dovoljno snažana. Ali često, snaga ljubavi je samo vaša i sa bolom uviđate da druga osoba ne poznaje ljubav, ne oseća je i ne doživljava tako duboko i snažno kao vi. Iz sažaljenja zbog tog nedostatka, ostajete još i trudite se i dalje. Na kraju, druga osoba je ta koja više ne može da podnese snagu vaše ljubavi – oseća preveliki pritisak i svest da nije tome dorasla i da je manjkava i uskraćena i radi ono što može, što se čini mnogo lakše nego otvaranje svog srca i uma – odlazi i ostavlja vas. 

Comments