Žene žele i zapravo imaju manje seksualnih partnera

Ovaj mit potiče od pogrešnog uverenja da je muškarcima seks važniji nego ženama, i stoga da ga i više žele. Možda je do skoro ovo shvatanje bilo prihvatljivo, jer je su muškarci ranije imali više slobode da u javnosti govore o svojim seksualnim avanturama i iskustvima, dok su žene koje su postupale na isti način proglašavane promiskuitetnim i droljastim. Međutim, danas se situacija promenila. Seksualna revolucija i jednakost po pitanju polova otvorila je mogućnost ženama da i same otvoreno govore o svojim seksualnim željama, fantazijama i iskustvima. Tako da je danas postalo potpuno jasno da i žene imaju jednake seksualne potrebe i neretko mnogo više seksualnih doživljaja od muškaraca.

Žene ne vole prljave seksualne fantazije i romantičnije su od muškaraca

Žene, kao i muškarci, imaju prljave seksualne fantazije. Ovde nije reč o razlikama među polovima, već o različitim osobama i ukusima. Dakle, nije tolko bitno da li ste muškarac ili žena, već kakva ste osoba, šta vas seksualno podstiče i uzbuđuje. S druge strane, o ženama se često govori kao o izuzetno i isključivo romantičnim bićima. Opet, to je verovatno posledica uvreženih sterotipa da su žene emotivnije, nežnije, pasivnije, zavisnije i sklonije romantici. Setimo se svih onih bajki o princezama i prinčevima u kojoj krhka, nežna i nesamostalna princeza čeka svog princa, dok se on nemilosrdno bori za njenu ljubav. Da, kako da ne, a onda je mrmot zavio čokoladu! U stvarnom životu upravo su žene te koje se više bore za ljubav, i to često nije romantično i bajkovito, već istinski, strastveno i hrabro.

hug cute couple sunset love feelings Četiri mita o ženskoj seksualnosti

Kada žena kaže “Ne!” ona u stvari misli “Možda”

Ovaj mit verovatno datira od popularnog shvatanja da su žene neodlučne, dvosmislene, dvolične, promenljive, nestabilne i sklone igranju seksualnih igrica. U jednom momentu ona neće pristati u drugom ko zna! I onda se čudimo zašto su muškarci često toliko uporni i navalentni. Očigledno da je jedno ne nedovoljno jasno ili pogrešno protumačeno. Nekad se verovatno zapitate ko je ovde lud, zar nisam bila dovoljno jasna?! Nažalost, mit o ženskoj dvosmislenosti duboko je utkan u našu kulturu.


Ana Krkeljić je večita studentkinja života. Budistkinja. Feministkinja. Sanjarka koja se nikada ne budi, jer misli da je najbudnija dok sanja. Misija joj je da vrati veru u duhovnost svakodnevnog života. Voli ljude zato što ih razume, a razume ih zato što ih voli.

Comments