Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Kako da 40-te budu nove 20-te: Ako još uvek ne koristiš ovaj sastojak u nezi kože lica, bilo bi dobro da počneš!

Šta oni koji ispunjavaju život zelenom bojom rade bolje od ostalih?

Zašto je serija Sluškinjina priča toliko relevantna danas i kako pomaže ženama da se (iz)bore za svoja prava

Da li možemo spasiti planetu Zemlju?

Tri sporty chic načina da nosiš patike ovog proleća kao Nina Seničar

Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Četvrti dan festivala “Slobodna zona”

Četvrti dan festivala “Slobodna zona”

Publika je juče imala priliku da pogleda filmove “Bosanoga” (sasvim slučajna smrt), “Rijaliti”, “Blokada”, “Moje ime je Li” i “El Gusto”.

Reditelj Blokade Igor Bezinović je na početku trećih Noćnih razgovora, posle projekcije njegovog ostvarenja istakao da je taj film rezultat dugih priprema studentskog protesta  u kome su njegove kolege Zagrebačkog univerziteta iznele jasan zahtev za besplatno i svima dostupno visoko obrazovanje. “Iako su imali konkretan zahtev, studenti su ipak imali strah od ignorisanja šire javnosti”.

IMG 6790 Četvrti dan festivala Slobodna zona

Ljubitelji umetnosti

Na pitanje urednika “Noćnih razgovora” Ivana Milenkovića “Šta je ostalo dve godine posle blokade?”, pisac Igor Štiks naglasio je značaj studentskog otpora u hrvatskom društvu ističući da blokada prevazilazi okvire studentskih zahteva i kroz diskurs emancipatorske levice “otvara pitanja socijalne pravde, obrazovanja i kroz pitanja obrazovanja kakvo društvo se želi”.

Vršeći komparaciju zagrebačke i beogradske blokade, student Aleksandar Stojanović je prokomentarisao da su beogradski studenti bili u “daleko nezavidnijem položaju od svojih kolega iz Zagreba, bez obzira na to što su njihovi zahtevi bili blaži”. “Beogradskim studentima je bilo daleko teže, jer mi nismo imali podršku ni institucija, niti javnog mnjenja kao naše kolege iz Zagreba”, rekao je Stojanović.

Profesor psihologije Aleksandar Baucal je zaključio da je današnjem obrazovnom sistemu potrebna metoda koja će doneti bitne promene. “Činjenica da se danas o obrazovanju sve manje, ili uopšte ne razmišlja kao o javnom dobru, nas je dovela do toga da je ceo  sistem stagnirao svih ovih godina u svakom smislu”, rekao je Baucal i dodao da, “Ukoliko želimo nešto da postignemo potrebno je smisliti novi način delovanja koji će mobilisati javnost da se uključi u nešto što je u opštem društvenom interesu “.

Podsećamo vas da će 8. novembra biti održana Slobodna zona na bis kada će biti prikazani najgedaniji filmovi ovogodišnjeg festivala (Hana Arent, Gde idemo sada, Gospodin Lazar, Marli, Fudbaleri buntovnici i Ambasador), uz koje će biti prikazan i film iznenađenja Mobilni.

Cena ulaznice je 250 dinara. Prodaja karata počinje od 06.novembra na blagajnama Dvorane Kulturnog centra radnim danom od 11h do 21h i Doma omladine radnim danom od 10h do 22h.

Editors choice