Pariška modna kuća Chloé meni je jedna od dražih, a njene kreacije oduzimaju dah svakim centimetrom nježnih krojeva. Legendarna Chloé niknula je zahvaljujući Gabi Ažion (Gaby Aghion) davne 1952, samo sedam godina nakon što se iz rodnog Egipta preselila u Pariz. Odbacivši formalnost mode pedesetih godina, Gabi je kreirala nježnu i ženstvenu odjeću od najfinijih materijala i nazvala ju “luxury prêt-à-porter” (Luxury Ready-To-Wear) odnosno luksuzna odjeća spremna za nošenje. Iako neobične za to vrijeme, Gabine kreacije našle su se na pariškim policama.

Rekli bismo da Chloé kreacije odišu šarmom i romantikom kakvu ne viđamo često na krojevima ostalih modnih brendova. Kako cijela priča oko Chloé ne jenjava tako nam se čini da Chloé nimalo ne stari, naprotiv ona napreduje iz godine u godinu i postaje bolja. To potvrđuje i mlađa linija “See by Chloé” koju uz odjeću karakteriziraju i torbice te razni aksesoari, ali i malo prihvatljivije cijene.

slika13 Chloé: Bajka za nepopravljive romantičarke

Chloé voli razigrane krojeve

slika22 Chloé: Bajka za nepopravljive romantičarke

Ne toliko ženstvena, ali i dalje odlična kolekcija

slika31 Chloé: Bajka za nepopravljive romantičarke

Ova nježna haljinica karakterizira romantičnu Chloé

slika41 Chloé: Bajka za nepopravljive romantičarke

Nježnoroze i i boje pudera

slika52 Chloé: Bajka za nepopravljive romantičarke

Svi komadi su savršeno nosivi

I poznati su ostali utisnuti u krojenju povijesti ove modne kuće. Tako je 1966. Karl Lagerfeld (Karl Lagerfeld) bio glavni dizajner, a Chloé je postao jedan od simboličnih brendova sedamdesetih godina, stoga ne čudi što su neki od čestih kupaca bili Džeki Kenedi (Jackie Kennedy), Brižit Bardo (Brigitte Bardot), Grejs Keli (Grace Kelly) i ostale dame iz visokog društva.

1997. godine Stela Makartni (Stella McCartney) također je neko vrijeme bila dijelom bajke, a 2009. Chloé je dobila glasnogovornicu, imenjakinju Kloi Sevinj (Chloé Sevigny) američku glumicu, modela i modnu dizajnericu. Iako se sjedište kuće nalazi u Parizu, uredi su im i u Njujorku, Hong Kongu, Tokiju i Dubaiju.

Gabi Ažion (Gaby Aghion) sigurno nije bilo ni na kraju pameti da će njena Chloé postati magnet za sve modno osvještene dame dubljeg džepa, te se iz Pariza razgranati na ostatak svijeta: Santa Moniku, Las Vegas, Moskvu, Marbelju, Istanbul, London, Njujork, Bangkok, Hong Kong i ostale velike gradove.


Matea Kutija je studentica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, izrađuje nakit i crta, voli pisanje, smijeh i pozitivne ljude. Najveći je ljubitelj čaja i vječni perfekcionista, a život ne bi mogla zamisliti bez obitelji i prijatelja. Skuplja nepotrebne stvari i stare časopise, a iz takta je najbolje izbace klišei, nepravda i naporni ljudi.

Comments