Niko nas tome ne uči. Samozadovoljavanje otkrivamo same, suočavajući se sa iznenađujućim osećanjima, u koja spada i bojazan da činimo nešto nedozvoljeno, o čemu nemamo sa kim da razgovaramo. Iskustva telesnog buđenja u pubertetu teško ćemo podeliti sa drugaricama, jer su i one isto tako neupućene i sputane kao i mi, a stid će nas sprečiti da se poverimo majkama. Možemo da pretpostavimo da ni one ne znaju o tome dovoljno i da će se zaprepastiti i osuditi nas. Edukacija tinejdžerki o ovom pitanju je neophodna, a ovih pet činjenica su osnova od koje možemo da počnemo:

Masturbacija je dozvoljena i poželjna

Ne radimo ništa loše kad se igramo same sa sobom. Naše telo je instrument koji funkcioniše na zadivljujući način i kao što treba da znamo kako nam radi srce i ostali organi, kako i zašto dobijamo menstruaciju i kako možemo da zatrudnimo, tako treba da znamo i kako ta ista oprema radi u postizanju zadovoljstva. Orgazam se uči, a ako očekujemo da će nas tome naučiti neki muškarac, krenule smo težim putem, rizikujući da ostanemo sputane i nezadovoljne.

zenska masturbacija Pet činjenica o masturbaciji kojima nas majke nisu naučile

Ne moramo strahovati da ćemo povrediti himen

Za orgazam nam nije potrebno stimulisanje vagine. Mada, ako istražujući i igrajući se pokušamo da u nju zavučemo prst, verovatno ćemo uspeti bez otpora, jer himen samo delimično zatvara ulaz u vaginu i obično je dovoljno elastičan. Pa i ako same sebi oduzmemo nevinost nekim predmetom (na koji je potrebno da navučemo kondom, iz higijenskih razloga) učinićemo to pažljivo i bez traume koju možemo da doživimo pri prvom seksualnom odnosu, a velike su šanse i da ćemo veoma uživati. Stimulacija klitorisa pod mlazem tuša ili prstima, naučiće nas najkraćem putu do orgazma, a ta veština ostaće temelj na kome ćemo graditi raznovrsnost zadovoljavajućih seksualnih odnosa sa partnerom.

Comments