Cliff Village, Petra, Jordan

Poznat i kao Rose City, zbog boje kamena u kome su uklesane čudesne građevine, istorijski grad Petra osnovan je 312. godine pre nove ere, a 2007. je proglašen za jedno od sedam svetskih čuda. Složena arhitektura Petre okružena je genijalnim sistemom za upravljanje vodama, koji je omogućio stanovnicima da prežive u beznadežnoj sušnoj klimi.

Sagrada Familia, Barcelona

Rimokatolička crkva čiju je izgradnju zamislio i započeo genijalni katalonski arhitekta Antoni Gaudi 1882. godine još uvek je u izgradnji. Planirano je da bude završena 2026. godine, na stogodišnjicu Gaudijeve smrti. Kada je arhitekta umro, 1926. nije bila završena još ni četvrtina projekta. Dalju izgradnju crkve Svete porodice preuzeli su oni koji su se trudili da ostvare njegovu viziju, oko čega je bilo mnogo nesuglasica. Iako nezavršena, građevina je proglašena za svetsku baštinu UNESCO-a.

Kineski centralni TV toranj, Peking

Nešto niži od 240 metara, kineski TV toranj u Pekingu sastoji se od odvojenih objekata koji se savijaju pod pravim uglom na svakom kraju, kako bi se formirala konstantna petlja. Ovaj oblik izgrađen je uz pomoć nepravilnog obrasca mreže, koji pruža veću podršku ukoliko je manji.

Comments