Zgrada Emporia, Malme, Švedska

Ova šokantna građevina čiji su autori nagrađeni za dizajn, švedski je trgovački centar, koji čini samo prvi deo zgrade koja je u planu. Kad bude završena, zlatni ulaz koji se „topi“ biće jedini vidljivi deo Emporie.

zgrada #coolstuff: Remek dela arhitekture, koja nadilaze vreme i prostor

Katedrala Don Justo, Madrid

Nakon što je preživeo tuberkulozu, mladi monah Don Justo, osetio je poziv da napusti red i posveti se životnom zadatku – izgradnji katedrale, bez ikakve obuke, prethodnog znanja i crtanja planova. Za života, Don Justo je završio dve trećine svoje građevine, koristeći sve materijale do kojih je mogao da dođe i koje su mu ljudi poklanjali – kante napunjene cementom, gumu, instalacije za vazdušne prolaze , pa čak i novine. Još nije poznato šta će sa njegovim delom biti dalje, posle njegove smrti niko još nije pokazao interesovanje da nastavi njegovo rad.

katedrala #coolstuff: Remek dela arhitekture, koja nadilaze vreme i prostor

Falling Water, Pensilvanija

Čuvena kuća na vodopadima, delo Frank Lloyd, oca organske arhitekture, izgrađena je 1935. i proglašena najboljim delom američke arhitekture svih vremena, a 1991. Američki institut arhitekture proglasio je Lojda najvećim američkim arhitektom svih vremena. Njegove originalne i inovativne ideje, vizije urbanog planiranja, ostavile su dubok pečat i smernice savremenim arhitektima koji razmišljaju pre svega o očuvanju prirode.

Alhambra (Calat Alhambra), Grenada

Ovo drevno remek-delo izgrađeno je kao tvrđava 889. godine, a zatim je 1333. pretvoreno u muslimansku palatu, koju su kasnije koristili i hrišćani. Palata je jedna od glavnih turističkih atrakcija Španije, fantasitčan primer islamske arhitekture – sa kasnijim hrišćanskim uticajima. Mesto na kome je sagrađena, spoj spoljašnjeg i unutrašnjeg ambijenta, čini da čitav predeo na kome se palata nalazi nosi još i naziv „raj na zemlji“.

Pročitajte još i ovo:

9 razloga da posetiš Tajland

Top 10: Ovo su najskuplji gradovi za život u 2017. godini

Fotografije koje nam dokazuju da je Paros novi Santorini

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu!

Izvor: www.instagram.com
Brankica Milošević

Comments