Korona je stigla i u moj kraj i sa sobom donela izolaciju, socijalnu distancu, neku vrstu društvene usamljenosti, osećaj ansioznosti, nervoze, besa, straha, pojačan stepen dosade i neograničenu neizvesnost! I ne, korona, nije donela samo loše stvari.

Za sve nas koji optimistično, ali realno sagledavamo celu situaciju – Covid-19 je razdvajajući nas – još više spojio. 

I sasvim je jasno i logično – ako si u izolaciji i tvoj posao ne zahteva da izlaziš iz toplog doma – imaš priliku da organizuješ dan onako kako želiš. Imaš priliku da se posvetiš sebi. Korona je spojila ukućane, koji su dugo bili razdvojeni. Korona je parove usmerila jedne na druge. Neki, čak i novopečeni parovi odlučili su da ovaj period izolacije provedu zajedno. I da – sve to deluje fenomenalno. Po ceo dan razmenjivanje nežnosti sa voljenim osobama, vrući momenti, bezbroj poljubaca, doručak, ručak i večera u krevetu, maratonsko gledanje filmova i serija, smejanje i spavanje. Samo, koliko još tako? 

Da li znaš da je nakon epidemije u Kini, povećan broj zahteva za razvod, a ti zahtevi upravo dolaze iz onih porodica, čiji su partneri bili osuđeni jedni na druge u vreme izolacije. Zato se postavlja pitanje – da li i ljubav spada u ugroženu grupu i da li će preživeti?

Sve i da ste bili prilično bliski sa partnerom, u većini slučajeva niste ovoliko vremena provodili zajedno. Poznato je da psiholozi tvrde da svako uvek treba da ima vreme za sebe, za svoje društvo, izlaske i neke svoje male rituale, koje ne uključuju partnera. Sada nam je sve to uskraćeno i ostaje nam samo partner.

Sada je možda pravo vreme da vidimo da li sa nekim možemo da funkcionišemo i u dobrim i u lošim okolnostima, vremenima koja su dobra i vremenima koja su nepovoljna. Jer, na kraju krajeva, to je ljubav. Međutim, to ne znači da samo treba sedeti i ne raditi ništa po pitanju poboljšanja odnosa. To znači da, kao što naše ruke stalno peremo, neprestano se štiteći od virusa i tako što sve redom dezinfikujemo, moramo i našu ljubav održati čistom, moramo je negovati i brinuti o njoj, kao što brinemo i o našem zdravlju. Jer, na kraju krajeva – ljubav je pokretač, a posebno u trenucima kada ne smemo da stanemo! A šta kažu psihoterapeuti – kako možemo sačuvati ljubav od korone? 

Pitajte partnera šta očekuje od vas narednih dana. To je jednostavan način da se otvorite i vi i partner, da ne držite neke nedoumice u sebi. Jasno naznačite partneru šta može da očekuje od vas narednih dana. Na primer, možete zamoliti partnera, odnosno partnerku, da vas dok radite ne uznemirava i ne prekida, jer vam je tada potrebna koncentracija. Isto tako treba poštovati i drugu stranu i zahteve koje druga strana odredi. Tako ćete umanjiti momente nerazumevanja i nećete morati da čitate misli jedno drugom.

Comments