Davno je prošlo vreme kada je u modi bio beo ten. Danas smo u eri koja zahteva preplanulo, bronzano telo. Moderno doba nas uči da sunčanje nije toliko štetno, doktori upozoravaju da svako izlaganje suncu preko deset minuta ne valja. Ali u vezi nečega se svi slažu, svako preterivanje vodi u suprotnost i izaziva posledice. Umereno sunčanje je najbolje za ten, i za zdravlje. Predstavljamo vam neke od stvari na koje treba da obratite pažnju pre, dok ste na suncu, ili posle sunčanja.

Solarijum

Naravno da je bitno da se pripremite za sunčanje, ali solarijum pokušavajte da zaobidjete. Par dobrih stvari koje vam serviraju stručnjaci neće nadmašiti njegove mane. Boja dobijena u solarijumu nije nikakva priprema za sunčanje. Pre odlaska na bazen, jezero ili more, uradite piling celog tela i lica. Tako se na koži neće pojaviti fleke nakon sunčanja. Nema potrebe za preteranom bojom. Ne forsirajte lepotu po cenu zdravlja, nekad je manje više.

Kapa glavu čuva

Zaštitite glavu i lice. Potrudite se da što češće nosite naočare, šešire i kačkete. UV zraci mogu izazvati oštečenje mrežnjače oka, kao i razna zapaljenja. Ne zaboravite i kremu za lice sa zaštitnim faktorom. Tako ćete zaštititi kožu od kasnijeg pojavljivanja bora.

Bez preterivanja

Čuvena rečenica da se potrudimo da izbegavamo boravak na suncu od 10 od 17 časova, svima je postala smešna. Pošto je većina nas upravo tada na plaži, pokušajte da se postepeno izlažete suncu, uz odgovarajuće kreme. Pazite da ne izgorite. Sunce budi pozitivna osećanja, podstiče proizvodnju vitamina D i ubrzava metabolizam. Ukoliko se sa sunčanjem pretera, naravno da može doći do nuspojava.

slika17 Crno pa se ne vidi?

Uzmite od sunca samo najbolje

Krema i labelo

Preparate za sunčanje uvek nanosite pola sata pre odlaska na kupanje, trudite se da se što češće mažete. Ne zaboravite da i u hladu možete da izgorite. Nikako ne zapostavljajte usta. Da biste sprečili pucanje usana, koristite labela sa zaštitnim faktorom.

Spavanje na plaži

Plaža je idealna za spavanje, pazite da vam se to ne dogodi. Ukoliko vam se to već jednom desilo sigurno se neće ponoviti. Menjajte položaj, plivajte, šetajte – zdravije je.

Tečnost

Telo gubi tečnost i materije znojenjem. Da biste to nadoknadili unosite što više tečnosti: pijte vode, jedite voće. Treba jesti što više voća i povrća: breskve, paradajz, šargarepe. Osim što je zdravo, ono sadrži velike količine beta-karotena koji podstiče proizvodnju melanina i ubrzava tamnjenje.

Hidrirajte kožu nakon suncanja

Sunce, pesak i so mogu jako da oštete vašu kožu. Nakon plaže pravac pod tuš, koji će vas osvežiti, a i dodatno hidrirati vašu kožu. Nakon toga obavezno nanesite kremu, losion, bilo šta što će dati vašoj koži potrebne vitamine, koje je izgubila pod uticajem spoljnih faktora.

Ulja za sunčanje

Ulja sa slabim zaštitnim faktorima izbegavajte prvih par dana dok ne dobijete finu podlogu. Nakon toga kombinujte mleko i ulje, dok ne dobijete preplanuo i blistav ten.

Uživajte, pazite i zapamtite – koža sve pamti!


Višnja Jukić je studentkinja novinarstva i komunikologije. Spaja nespojivo, a onda postane logično. Veruje u spontanost. Hedonista. Voli da čita i piše “izmedju redova”.

Comments