Hot topics

Da li si znala: Simptomi nedostatka magnezijuma i zašto ne bi trebalo da ih ignorišeš

Moja rođendanska želja ili kako sam uspela da dobijem više vremena za sebe i svoju porodicu

TREND ALERT: #musthave patike za novu sezonu

Zabavne stvari koje moraš da uradiš ove jeseni!

Rick Owens – Iggy Pop modnog dizajna

Nema potrebe da čekaš Novu godinu: 4 razloga zbog kojih je bolje doneti jesenje odluke

SS20 Favourite: Punđa koja je obeležila #streetstyle izdanja tokom nedelja mode

Modna retrospektiva: Priče koje se kriju iza svake Dior Couture kolekcije Johna Galliana

Novi minimal: Umeće dekorisanja enterijera po ugledu na poznate influensere

10 najboljih poslovnih saveta za milenijalce

1/2

Neverbalno izražavanje – crtanje i slikanje – koristi se u raznim oblicima psihoterapije, a vi možete sami sebi da odredite terapiju. Nije vam potreban talenat, ni inspiracija, ne spremate izložbu, niko neće ocenjivati vaš rad, samo vam treba papir, olovka, bojice, četkica – šta god vam je od tog pribora najbliskije i najpraktičnije. Psiholozi se slažu u tome da kreativni neverbalni izraz – crtanje i slikanje – omogućava da steknete novi uvid u svoj unutrašnji život, a da su neki potezi i crteži povezani sa određenim osećanjima i stanjima, odnosno, da deluju podsticajno, umirujuće ili kanališuće, već prema potrebi. Pa, ako nemate ideju kako da počnete, evo nekih smernica.

Kada ste umorni, prazni, bez energije i osećate se zatupljeno (kao da vam je mozak u magli), crtajte cveće. Prosto crtanje latica, cvetića, ili samo jednog cveta sa stabljikom i listovima (već prema tome koliko ste vešti), osvežiće vas i odmoriti. Možete gledati u sliku nekog cveta i crtati prema njoj. Ova radnja će vas potpuno zaokupiti i istovremeno odmoriti vaš mozak.

crtanje Crtanje: Najlakši i najkreativniji način da dovedeš u red svoje misli   i život!

Ako osećate ljutnju i bes – žvljajte. Crtajte linije, zakrivljene, ravne, crtice, uspravne, kose, koje imaju geometrijski poredak, ili ga nemaju. Crtanje linija kanališe osećanje ljutnje.

Ako osećate bol, emotivnu, kao i fizičku, pokušajte da nešto modelujete – od papira, plastelina, tkanine. Ili slažite puzzle – ova aktivnost umiruje centre za bol u mozgu.

Ukoliko vam je dosadno, vrtite se nervozno, izgubljeno i besmisleno i ne osećate da bi vam išta pomoglo da se fokusirate (ne drži vam pažnju ni film, ni knjiga), pokušajte sa bojenjem. Postoje bojanke za odrasle, koje možete “skinuti” sa interneta i odštampati, a ukoliko zapravo umete i volite da crtate, nacrtajte nešto što vam dobro ide i posvetite se bojenju.

Kada vas obuzima tuga, slikajte dugu. Duga odagnava tugu – pokušajte. Zamislite prizor koji ste toliko puta videli u životu i koji vas je sigurno uvek ispunio divljenjem i radošću i pokušajte da ga prenesete na papir.

Strah kanališite pletenjem, heklanjem vezenjem – ova vrsta ručnog rada će vam pomoći da se “ukorenite” i osetite stabilno i sigurno.

Editors choice