Ukoliko brinete, strepite, obuzima vas anksioznost i ništa ne vredi što sebi govorite da će biti sve u redu, oblikujte lutku. Možete nacrtati i izrezati lutku od papira (da li ste se igrali papirnim lutkama kad ste bili mali?), ili pokušati da je modelujete. Za to može da vam posluži obična iznošena čarapa, koju ćete uvezati tako da izdvojite glavu, trup i donji deo tela, a kosu možete napraviti od vunice. Ovaj stvaralački proces će vam pomoći da iskoristite i pokrente energiju koja je bila “zaglavljena” u petlji brige i anksioznosti.

Ukoliko osećate ogorčenje, razočaranje, suočavate se sa osećanjem izdaje i prevare, cepajte papir na sitne komade, a zatim te komadiće ređajte i organizujte u neki uzorak. Možete cepkati šareni ili kolaž-papir i komadiće lepiti, kao da pravite mozaik.

Napetost ćete najbolje kanalisati crtanjem uzoraka – šare, oblici, vinjete, cvetići ili linije koje se ponavljaju, kao da pletete olovkom, pomoći će vam da se opustite. Verovatno i nesvesno radite nešto slično dok na nekom sastanku ili skupu držite svesku i olovku i pokušavate da odagnate nervozu i napetost.

crtanje 1 Crtanje: Najlakši i najkreativniji način da dovedeš u red svoje misli   i život!

Kada se osećate zbunjeno, izgubljeno i dezorijentisano, crtajte mandalu. To je kompleksan i lep crtež, koji kreće iz centra i širi se u linijama, oblicima u krug, a svakako možete da gledate u neku mandalu koja vam se posebno sviđa i pokušate da nacrtate sličnu.

Ako ste očajni, nacrtajte put. To je put iz stanja u kome se nalazite, a konkretan napor koji ulažete u osmišljavanje crteža, pokrenuće vaše psihološke resurse (simbolika puta, potreba za izlazom i konkretna akcija izražena kroz crtež, usmeriće vašu energiju ka tom izlazu i pokrenuće proces razrešenja u vašem podsvesnom i svesnom umu).

Ukoliko pokušavate da napravite izbor, kolebate se i strahujete da ćete pogrešiti, crtajte talasaste linije i krugove. Ako osećate da ste sa tim izborima na nekoj prekretnici, crtajte spirale, vrtloge, spiralne linije.

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Comments