Detinjstvo se nikada ne zaboravlja. Kao ni ono što ga prati. Najčešća asocijacija jesu crtaći i slatki, neodoljivi likovi uz koje smo na trenutak bili u svom svetu mašte i snova. Svako je imao omiljenog crtanog lika – junaka, hrabrog i neustrašivog. Devedesetih godina, izuzetno popularni bili su kratkometražni crtaći, koji su mogli da zadrže osmeh na licima tadašnjih mališana. To su upravo činili ”Cipelići” (“The Shoe People”).

U početku emitovani u Velikoj Britaniji, ”Cipelići” su se brzo proširili i na ostatak sveta. U naše domove stigli su polako i osvojili srca svojom jednostavnošću, ali i originalnošću. Sam tvorac ovog crtaća, Džejms Driskol (James Driscoll), isticao je svoju ljubav prema cipelama i kako one upotpunjuju stil života jednog pojedinca.

Radnja crtaća dešava se, kao što možete da pretpostavite, u Cipelgradu. Glavni likovi su upravo cipele koje ožive kada jedan dekica, vlasnik obućarske radnje, završi sa poslom i snažno zalupi vratima. Tada, diže se prašina koja slatke, male cipele oživljava. Ovde nema glavnih likova, svako je zanimljiv, smešan i, kao što bi deca rekla, poučan. Međutim, može se izdvojiti njih nekoliko. Devojčice su naročito volele balerinu Piruetu (Margot). Slatka, otmena, uvek spremna za ples i igru. Uz nju, pojavljivala se Popka Bebić (Baby Bootee), neodoljivo pufnasta cipelica, tačnije patofnica. Sa druge strane, dečaci su obožavali Skituljka (Trampy), čizmu koja je na neki način predstavljala glavnog junaka Cipelgrada. Sa crvenim kaubojskim šeširom i zvezdom na đonu, odavao je utisak stroge i namćoraste cipele. Ali, izgled može da prevari. Nasuprot njemu, gunđalo i čuvar reda Cipelgrada, Milek Čizmić (P. C. Boot), često je ulazio u sukobe sa Šljapkom (Wellington), neodoljivo smešnom čizmom koja obožava kišu i skakutanje po baricama.

SLIKA 1 Animirani petak: Cipelići

Šu, šu, šu, šu...

Takođe, nasuprot nestašnom Skituljku, nalazio se Devetar Cokulić (Sergeant Major), mrgud i velika picajzla, uvek spreman na svađu i isticanje zdravog načina života. Primećen i zanimljiv, Čarli (Charlie), radoznali je klovn koji obožava nevolju i predstavlja bitnu kariku u ovom crtaću, jer svojim optimizmom stanovnike Cipelgrada podstiče na smeh i radost.

original1 Animirani petak: Cipelići

Cipelići - nezamenljivi jedni drugima

Često se kao počasna cipela pojavljuje i Nanulina (Flip Flop), nanula koja svojim stilom i uglađenošću traži da bude poštovana od strane ostalih cipela. Šunjalo (Sneaker) je cipela koja, kao što se da primetiti, voli šunjanje i drži crveni povez na očima. Pored ovih likova, često se pojavljuje i Moris (Morris), rudar koji voli da kopa, zatim Tobi (Toby), glumac čija ljubav prema pozorištu ne može rečima da se opiše,  Farmer Fred (Farmer Fred), uočljiva cipela koja radi na farmi i drugi likovi koji se ne pojavljuju tako često u Cipelgradu.

Ovi slatki, srdačni i blesavi crtani likovi uvek mogu da vas podsete na ona vremena kada je samo bio važan momenat početka nove epizode i neizmerne radosti koja vas ispuni kad čujete omiljenu, uvodnu špicu ”Cipelića”. Neke stvari se menjaju, ali sećanja na bezbrižan period i ono njihovo slatko “Šu, šu, šu…” ostaje zapečaćeno kao dokaz divnog, nevinog detinjstva.

Koja je vaša omiljena cipelica?


 

Bojana Andrić je večiti zaljubljenik u knjige Nore Roberts i Paula Koelja. Voli da voli, bez ograničenja i predrasuda. Dan joj nije potpun bez taktova dobre pesme, osmeha najdražih, jagoda, sladoleda, sladoleda sa jagodama, popodnevne dremke, maženja, češkanja. Odbijaju je ljudska glupost, ograničenost i lenjost. Omiljena, do skoro usvojena parola: “Mene ne zanima šta vi mislite o meni, jer ja o vama ne razmišljam uopšte” (Coco Chanel).

Comments