Ona je sadašnja devojka tvog bivšeg. Na kvarno je uletela u tvoj život i preuzela ga još možda dok si bila sa tim čovekom. Još ti se suze nisu bile osušile, a ona je već gradila budućnost na zgarištu tvoje muke. Ti samim tim i nisi tolika, za nju, prošlost. Tvoj duh još šeta po njegovoj kući, još te ima na njegovom telu, na garderobi koju sa njega skida, a koju si mu ti poklonila, ima te dovoljno da ona izgubi mir. Mir koji neće ni dobiti jer on prećutkuje odgovore na njena pitanja u vezi sa vama, jer i nju jednako kao nekada tebe laže.

Zato se i lati telefona. Jer ko će joj bolje sve reći nego ti. Još si i žena, a pravilo važi da su žene saosećajnije i da govore istinu.

Upravo te lično njen očaj zove.

Zvoni ti telefon. Broj ne poznaješ. Javlja ti se prvo bezobrazno u želji da ostane jaka, ali nije. Nije ništa od toga. Ona je samo bivša ti. Ona je u neverici i sumnji. Sve si kroz to jednom prošla dok ti je taj isti čovek prećutkivao i više od pola.

Sama odaje njenu nesreću tim pozivom. I potvrđuje da ništa u tome što imaju nije ni nalik spokoju. Ti onda shvatiš jednu stvar, činjenica je da vuk ćud izmeniti ne može.

Bude ti žao. I ako ti dođe da joj kažeš sve, nemoj. Prećuti. Neka joj vreme pokaže koliko je to oteto vredno. Ljubav sme da ima visoku cenu i smemo istu da platimo samo ako je dobitak bolji i vredniji od mučenja koje nam veza nameće.

Ona želi da čuje od vas da li ne greši u vezi sa njim – jer si ti iskusnija na polju zvanom on od nje. Šta god joj budeš kazala pripisaće tvojoj ljubomori, zato bolje ćuti.

reši to sa sobom ili sa njim Crveni Telefon: Sadašnja zove bivšu

Reši to sa sobom ili sa njim

Jedan njen poziv je potvrdio da od nekih ljudi čovek biti neće, potvrdio je da se i ona loše provodi tu gde si ti jednom stradala i da se na tuđim suzama sreća nije nikad izgradila.

Takve veze ne opstaju. Veze koje su pune duhova iz prošlosti ili drugih tajni. U takve su veze, kao i u laži, kratke noge. A, i da potraje. Noge tog odnosa biće zauvek krhke, lako lomljive, u podrhtaju i na mukama.

Razgovor se završio. Te noći ni sadašnja ni bivša nisu dugo mogle da zaspe. Jedini u toj priči koji je te noći imao miran san bio je on. Tako to uvek biva, zaduženi za tuđu nesanicu uvek već uveliko hrču.

Budi mudra, svedena i odćuti. Nije na tebi da ‘mesto njega govoriš. To što nju muči nije samo tvoj duh koji se svuda još šeće, ti u stvari i nisi problem, problem je on koji pola kaže, a drugu polovinu joj slaže. Nije na tebi više da preuzimaš njegove odgovornosti.

Konteksti mogu biti različiti, ali je razlog iz kog sadašnja zove bivšu uvek isti: Njen nespokoj, strah, sumnja i veza nezasnovana na međusobnom poverenju.

Partnera u koga sumnjamo i kome ne verujemo pre treba bukvalno promeniti i pronaći drugog, nego pokušavati da od ničeg stvorimo nešto.


Elena Ederlezi svakako nije ono što drugi očekuju da bude, još je manje ono što očekuje od sebe same. Student filozofije, pisac, pesnik, siroti pesnik. Velika nezadovoljština, fascinirana Romima, opsednuta modom i kune se da je Niče živ sigurno bi ga smotala.

Comments