Proslavljeni australijski reditelj Baz Lurman (Baz Luhrmann), ovih dana počinje da snima svoj peti film. Reč je o adaptaciji romana Frensisa Skota Ficdžeralda (F. Scott Fitzgerald) “Veliki Getsbi” ( The Great Getsby), a glavne uloge su poverene Leonardu Di Kapriju (Leonardo  DiCaprio) i  Keri Maligan (Carey Mulligan). Najava da će Veliki Getsbi biti sniman u 3D tehnici nije naišla na odobravanje kako kritičara, tako i fanova ovog klasika. Međutim, ako se ima na umu da je ovo ipak Lurmanov film, snimanje 3D Velikog Getsbija i ne zvuči tako loše.

917387 baz luhrmann Čudesni svet Baza Lurmana

Replika iz filma Početak (Inception) koja je oduševila publiku prošle godine: You mustn’t be afraid to dream a little bigger darling je savršeni motivacioni citat za sve one koji još uvek nisu ostvarili svoj pun potencijal i plivaju u moru konformizma. Baz Lurman, sa druge strane, umetnik je kome  veliki snovi nisu ništa strano i koje je genijalno uspeo da prenese na veliko platno. Ipak, originalan rad ovog reditelja nije dovoljno priznat u Holivudu, dok  ga u Evropi i Britaniji smatraju svojevrsnim genijem i jednim od last true auteurs.

Gotovo 10 godina svog života Baz Lurman posvetio je trilogiji “Crvene zavese”  ( The Red Curtain Trilogy), koju čine  tri filma: “Ples do ljubavi” (Strictly Ballroom) – 1992., “Romeo i Julija” ( Romeo and Juliet)- 1996. i najpoznatiji, “Mulen Ruž” ( Moulin Rouge)-2001.

Iako sva tri filma imaju različite priče, ono što ih povezuje jeste poseban  lurmanovski stil: brzi rezovi, česta upotreba popularne muzike, zvučnih efekata i teatralni likovi.

Sem teatralnog stila u kojem su snimani, zajedničko obeležje ovih filmova  je i to što predstavljaju moderne obrade klasičnih priča.

“Ples do ljubavi”, prvi film iz Trilogije, ujedno i prvi Lurmanov film, u stvari je priča o Ružnom pačetu. Radnja filma smeštena je u Sidneju, a u centru zbivanja je mladi plesač Skot ( Pol Merkurio (Paul Mercurio)) koji nekoliko dana pred veliko plesno takmičenje gubi partnerku. Fran (Tara Moris (Tara Morice)) je sa druge strane stidljiva devojka koja nije očigledan izbor za njegovu partnerku, iako to žarko želi da postane. Tokom filma ona ipak stiče samopouzdanje i zajedno sa Skotom pobedjuje na takmičenju. Ovo svakako nije još jedna  priča u stilu Prljavog plesa ( Dirty dancing), već film o pronalaženju sopstvenog identiteta i kršenju pravila.

strictly ballroom movie Čudesni svet Baza Lurmana

U Romeu i Juliji, Baz Lurman je Šekspirovu priču o mladim, tragičnim ljubavnicima snimio u stilu moderne romanse i gangsterskog filma. Ono što je pohvalno za film jeste da je Šekspirov dijalog ostao netaknut, a da je Lurman ipak uspeo da ga uklopi u savremeni ambijent i na taj način lakše približi mladjoj generaciji. Danas su moderne obrade Šekspirovih komada postale česte i iz ovog ugla možda deluje otrcano pisati o izazovima koje nose, ali Lurmanov Romeo i Julija je bio  jedan  od prvih filmskih modernih obrada. Baz Lurman je na Berlinskom filmskom festivalu dobio prestižnog Zlatnog Medveda za najbolju režiju.

 Čudesni svet Baza Lurmana

Najzad, film koji je doživeo svetski uspeh bio je mjuzikl  “Mulen Ruž”. Tragična ljubavna priče izmedju kurtizane Satin (Nikol Kidman (Nicole Kidman)) i mladog pesnika Kristijana ( Juen Mekgregor (Ewan Mcgregor) inspirisana je Diminim romanom “Dama sa kamelijama” ( Lady of camelias) i klasičnim grčkim mitom “Orfej u podzemlju” (Orpheus in the underworld).

Prelepa Satin , uverena da je socijalni status i novac ono što donosi sreću u životu, zaljubljuje se u siromašnog pesnika i shvata da je ljubav zapravo najveća sreća u životu. Ipak, Lurman nije za svoje junake predvideo srećan kraj i Satin umire od tuberkuloze, a Kristijan postaje pesnik tužnog lika koji luta svetom i peva : The greatest thing you’ll ever learn is just to love and be loved in return. Iako Lurman u filmu predočava da je ljubav nemoćna pred licem smrti, on tu istu ljubav kao boemski ideal slavi u svom hiperromantičnom Mulen Ruž svetu. Pored ljubavi, reditelj slavi kao boemske ideale i slobodu, lepotu i istinu. Međutim, ništa ne bi bilo tako posebno u “Mulen ružu” da nije snimljen na neverovatno originalan i nekonvencionalan način.

moulin rouge movie Čudesni svet Baza Lurmana

Baz Lurman je uspeo da Pariz sa kraja devetnaestog veka, Anrija Tuluza Lotreka (Henri De Toulouse Lautrec) i pesnike opijene ljubavlju savršeno uklopi uz Your song, Roxanne, Like a virgin i ostale pop hitove dvadesetog veka korišćene u filmu.

Snimljen u stilu velikog bolivudskog mjuzikla i vuzelno zadivljujuć, Mulen Ruž je oduševio  deo publike koji je bio spreman da prihvati nešto novo i neobično u filmskom stvaralaštvu.

Ovo  je za sada najvoljeniji film Baza Lurmana a publika je još uvek u iščekivanju filma koji će uspeti da da ga nadmaši.

Poslednji Lurmanov film , potpuno drugačiji od Trilogije je “Australija” (Australia) sa Nikol Kidman (Nicole Kidman) i Hju Džekmenom (Hugh Jackman). Ovaj film je snimljen u stilu velike epske avanture i  oldfashioned romanse. Zamišljen je kao tribute filmovima uz koje je Lurman odrastao: “Prohujalo sa vihorom” (Gone With The Wind), “Čarobnjak iz Oza” (The Wizard of Oz) i “Crvena reka” (Red River). U čudesnom filmu “Australija” , Lurman pripoveda o snovima, zašto ih treba sanjati i zašto su dostižni. Iako je u Americi doživeo skroman uspeh, ovaj film je oborio sve rekorde gledanosti u Australiji i Evropi.

Australia Leibovitz 06 Čudesni svet Baza Lurmana

Iako mnogi fanovi Velikog Getsbija možda smatraju da je konvencionalna adaptacija ovog romana iz 1974. godine, sa Robertom Redfordom (Robert Redford) i Miom Farou (Mia Farrow), sasvim dovoljna, oni koji vole rad Baza Lurmana ili jednostavno nisu konzervativni, moći će da uživaju u zasigurno drugačijem Getsbiju.


Nevena Ilić – pravnik i self-described nerd. Pesnik u pokušaju, ljubitelj vintage stvarčica, kiše, Londona i filmova iz zlatnog doba Holivuda koji su zaslužni za njen neizlečivi idealizam. Zlatno pravilo: ”Keep the circus going inside you, keep it going, don’t take anything too seriously, it’ll all work out in the end”.

Comments