Legendarna Barbara Milisent Roberts (Barbara Millicent Roberts) rođena je 9. marta 1959. godine u imaginarnom gradiću Vilousu. Potiče iz mnogobrojne porodice, koju čine majka Margaret (Margaret), otac Džordž (George), blizanci Tod (Todd) i Stejsi (Stacie), sestre Skiper (Skipper), Keli (Kelly) i najmlađa beba Krisi (Krissy). Barbi (Barbie) je izrazito druželjubive prirode, ima preko 30 prijatelja širom sveta, a njen najpoznatiji pratilac je Ken Karson (Ken Carson), poznatiji samo kao Ken.

slika 160 Curriculum Vitae: Barbie

Lik Kena po prvi put pojavljuje se 1961. godine

U životu se oprobala u mnogim zanimanjima, radila je kao foto-model, astronaut, vozač relija, doktor, veterinar, balerina, filmska zvezda, a čak je bila i učesnik u “Američkom idolu” (American Idol). Ona se bavi plivanjem, klizanjem, jahanjem, fudbalom, gimnastikom. Pored vozačke, poseduje i pilotsku dozvolu, bila je poručnik Vojske Amerike, ima impozantan vozni park i preko 40 kućnih ljubimaca.

slika 255 Curriculum Vitae: Barbie

Poznata po svojoj svestranosti i uspehu

Mnogi su je smatrali kontroverznom zbog njene irealne konstitucije, nepoznato stečenog bogatstva i životne parole koja glasi “Želim samo da se zabavim”. Kritikovali su je da vrši negativan uticaj na devojčice, jer promoviše značaj spoljašnjeg izgleda, želju za uživanjem i kupovinom, a u drugi plan stavlja prave životne vrednosti koje bi najmlađima trebalo da posluže kao primer.

slika 340 Curriculum Vitae: Barbie

Ovog puta Barbi je preterala sa zabavom

Barbi je nedavno napunila 53 godine, ali se to ne bi moglo zaključiti na osnovu njenog izgleda: mladolika, sveža, obučena u popularne krpice. Koliko je njen izgled realan? Njeno poprsje je 11.6cm, struk 8.9cm, a bedra 12.7cm. Istraživači sa Medicinskog univerziteta u Finskoj došli su do zaključka da bi ove mere u realnoj ljudskoj veličini ukazale na obim koji bi bio 39% manji od obima anoreksične devojke.

slika 432 Curriculum Vitae: Barbie

Realni izgled poznate lutke

Deniz Vinterman (Denise Winterman) napravila je istraživanje za magazin “BBC” u kojem je primenila Barbikine proporcije na realnu ličnost – devojku Libi (Libby). U prvom slučaju osnova za istraživanje jeste obim Libinog struka od 71cm, u tom slučaju dobili bismo osobu visoku 228cm, a ujedno i jednu od najviših žena sveta. A kad bi polazište ovog eksperimenta bila Libina visina, struk bi iznosio svega 50.8cm, čak osam centimetara manje od struka slavne Viktorije Bekam (Victoria Beckham). Što bi moglo da znači da je izgled Barbi u stvarnom svetu jednostavno – neodrživ.

Mnoge kontroverze su se ispredale u vezi sa najpopularnijom lutkom na svetu: bila je zabranjivana na islamskom tržištu, stavljali su joj burku, pravljene su specijalne kolekcije Barbi u invalidskim kolicima, dali su joj afroameričko poreklo, pojavila se i Barbi sa tetovažom na donjem delu leđa, a u emisiji “The Tonight Show with Jay Leno” prikazana je fikcionalna Barbikina laboratorija kristalnog meta. Time su zapravo želeli da pokažu kako Barbi uvek menja karijeru u skladu sa socijalnim društvenim problemima. Smejali su joj se u Simpsonovima (The Simpsons), bila je jedna od zvezda animiranog filma “Priča o igračkama” (Toy Story), mnoge slavne ličnosti želele su Barbi po uzoru na svoj izgled. A najdalje su išle žene poput Sare Burdž (Sarah Burge) i Sindi Džekson (Cindy Jackson), koje su se podvrgle desetinama hirurških intervencija kako bi ličile na svoju omiljenu lutku.

1280 barbie all over Curriculum Vitae: Barbie

Bila je inspiracija slavnom Endiju Vorholu

Fenomen Barbi traje više od pola veka, što je zaista dug period u poređenju sa drugim proizvodima industrije igračaka, koji budu aktuelni sezonu ili dve. Uspeh lutke Barbi prevelik je, a mnogi se pitaju zašto. Kontroverzna, majstor skandala i meta mnogih kritika, a opet je doživela planetarnu popularnost. Barbika je potrošački magnet, trendseterka, sinonim za kič, a opet je uspešna. Koliko je važna govori i činjenica da je uvršćena u listu kojoj se nalazi 101 svetski poznati lik pod nazivom “Oni nikada nisu rođeni, ali oni će živeti zauvek”. Radost i hedonizam jesu životni parametri koji čine njen život ružičastim. I bez obzira na sve prepreke i osporavanja, Barbi je ostala uzor mnogima – ona zaista živi američki san.


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju, najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

Comments