Romantika je onaj dašak vilinskog praha koji ljubav uzdiže do magijskih visina, ali romantične iluzije su toksične – te visine dostižu se na trenutke, u romantičnim momentima, ali većinu vremena ljubav je svakodnevna i prozaična. I odlikuje se istrajavanjem, tolerancijom, razumevanjem, opraštanjem… Da biste mogli da opstanete u ljubavnoj realnosti, vilinsku prašinu čuvajte za posebne trenutke, a iluzije odbacite. Evo smernica prema kojima treba da se upravljate.

Ljubavni odnosi neće ići sami od sebe

Ako ste ubeđeni da bi sa pravom osobom sve trebalo da klizi kao po ulju, da će se sve odvijati spontano i biti jednostavno, okliznućete se na toj lakoći i pasti na nos. Ljudi se upoznaju, odnosi se grade i na zbližavanju i razumevanju se posvećeno radi. Stvari ponekad deluju kao da idu lako same od sebe, ali to je zato što ste u tom periodu oboje maksimalno posvećeni jedno drugom. Čim jednom od vas popusti pažnja i svoju energiju usmeri na nešto drugo, nastaju nesporazumi, osećanje izneverenosti, uvređenost… Dakle, morate raditi na razumevanju, postizanju kompromisa, na čuvanju i negovanju onoga što imate.

Voleti je lako

Da, vi znate kad nekog volite. Ali, da li ta osoba zna da je vi volite i po čemu to zna? Znate li vi da vam je ljubav uzvraćena, ili sumnjate? Često govorimo različitim jezicima ljubavi i ono što je za nas izradz ljubavi, za voljenu osobu nije dovoljno ubedljivo, njoj treba nešto drugo (i obrnuto). Da biste se sporazumevali, potrebno je da naučite jezik ljubavi partnera i da mu se njime obraćate, kad želite da mu pokažete da vam je stalo. Možda je on najsigurniji u vaša osećanja kad mu spremite omiljeno jelo i potrudite se da ga uslužite i da mu ugodite, dok vi možda “padate” na romantična iznenađenja, velike gestove i momente kad on sve drugo gurne u stranu radi vas. Lako je na ovim primerima uvideti kako možete uleteti u nesporazum, osećati se frustrirano i sumnjičavo. Ali ako je jezik ljubavi vašeg partnera za vas suviše komplikovan, moraćete da se potrudite i savladate ga barem u osnovama (kao i on vaš) – jasno je da ćete se osećati nespretno dok govorite jezikom koji vam nije blizak, ali samo nastavite da pokušavate, na duge staze će i te kako uspevati i vredeti.

Zašto ne biste dobro funkcionisali, kad se volite

Kao i sa jezikom ljubavi, ovde lako dolazi do nesporazuma. Nežna i strasna osećanja vam neće pomoći u banalnoj svakodnevici, u trenucima kad otkrivate da je vaš partner lenj, nesklon da deli poslove ili troškove, da vas uzima zdravo za gotovo (jer veruje da je dovoljno to što vas voli) i da se čudi zašto se ljutite kad društvo svojih prijatelja pretpostavlja vašem. Da biste dobro funkcionisali, morate imati zajedničke prioritete i zajedničke interese (i interesovanja). Pronađite ih, ustanovite, odvojte vreme koje će biti samo vaše i ne dozvolite da vam se bilo šta umeša u taj raspored.

Comments