Muzička industrija se suočila sa mnogim teškim trenucima, zapravo najmanje otkrićem interneta, koji je pretio da će čitavu industriju baciti na kolena. Kako se način na koji konzumiramo muziku razvijao kroz vinil i CD do MP3 i striminga, umetnici i neke platforme za striming naučili su da se prilagođavaju – ili rizikuju opstanak.

Za one koji zarađuju za život od muzike uživo – umetnicima, tehničarima, putnicima, agentima i mnogim drugima – vremena su u ovom trenutku neverovatno teška. Neki stručnjaci smatraju da nećemo prisustvovati festivalu ili svirci barem do jeseni 2021. godine. Kako će to uticati na sektor u narednih nekoliko meseci, tek treba da se utvrdi, ali to će se osećati. Ova situacija utiče na umetnike, ne samo iz finansijskih razloga, već i zbog potrebe za kontaktom sa svojom publikom – koncerte ipak ne može da zameni YouTube ili Instagram live. Međutim, postoje brojne dobre strane ovakve komunikacije muzičkih zvezda sa svojom publikom.

Povezivanje sa publikom, humanost i odgovornost

Ono što vidimo, međutim, su umetnici koji otkrivaju nove načine povezivanja sa svojom publikom, kao što ističe superzvezda Afrobeats Davido. “Jedan od pozitivnih uticaja je promena u razmišljanju”, kaže on iz Lagosa. “Još uvek imamo želju za stvaranjem i dostizanjem obožavalaca, ali ovo (pandemija) nas je prisililo da budemo više inventivni, ali i svesni u ovom procesu.” Zaista, videli smo porast inventivnog programiranja od mnogih muzičara. Od serije #BrightMinded Miley Cyrus do serije “Jedan svet: Zajedno kod kuće” Lady Gage (koja je prikupila više od 127 miliona dolara (102 miliona funti) za Svetsku zdravstvenu organizaciju i pridružene dobrotvorne organizacije) do nezaboravne IG Live bitke između hip-hop legendi DJ Premier i RZA, koji su osvojili vrtoglavih 850.000 pregleda. U međuvremenu, 275.000 ljudi se prijavilo da vide Billie Eilish kako razgovara sa fanovima na njenom IG Live-u – potreba za interakcijom je očigledna.

Comments