Uspon radija

Kako brojke u strimingu rastu, tako se izvođači i emiteri sve više okreću interakciji sa svojom muzikom. U Velikoj Britaniji, BBC je izvestio o 18-postotnom porastu slušanosti na svojim radio stanicama, dok je u SAD-u KNX iz Los Anđelesa zabeležio ogromnih 44%. Sonos je takođe lansirao svoj “radio”, dostupan onlajn, dok je Apple Music Beats 1 sada dostupan u sedam zemalja Bliskog Istoka, uključujući Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Pozitivan uticaj na kreativnost i mentalno zdravlje

Iako su programi i live nastupi “usporili”, za mnoge umetnike kreativni proces se ubrzao. Imali su prilike da rade na sebi, preispituju svoj kreativni put i dosadašnju karijeru, menjaju sebe i svoju muziku stvarajući više nego što su bili u prilici kada putuju, na svetskim turnejama. Muzički i inače umetnički svet saglasan je da je u redu zaustaviti se, odmoriti i resetovati; zapravo, to je za kreativnost veoma važno. Izdavačke kuće takođe osećaju pozitivne promene. Live striminzi, izazovi na društvenim mrežama, digitalna komunikacija koju muzičke zvezde uspostavljaju sa svojom publikom jesu najvažniji potez da se održi vedar duh i snažnija veza između umetnika i slušalaca.

Razlozi za nadu i optimizam

Nakon izolacije, vrlo je moguće da će se ljudi (napokon) povezati na nekom dubljem nivou i razumeti da smo svi deo jedne celine. Ovo zapravo može biti samo pozitivno jer se radi o tome da umetnici imaju vremena da se istinski povežu sa svojim osećanjima, iz čega nastaje vrhunska umetnost.

Naslovna fotografija: Unsplash.com

Vladislava

Comments