Mislim da svi u jednom momentu budemo oni kojima se naši prijatelji poveravaju kada imaju problema u vezi. Not a great place to be. Još ako se družite sa obe osobe koje su u vezi, to je vrlo škakljivo. Nekada ne želite ništa da kažete kako ne biste ugrozili prijateljstva, ali nekada ne možete ni da prećutite kada vidite da vaš prijatelj pravi grešku.

Problemi u vezi su njen sastavni deo, ali se nekad čini da su nerešivi. Kada uvide da veza nema budućnost, ali ne mogu da se suoče s tim, dešava se da nastavljaju sa svojom pričom i zahtevaju da bude po njihovom. U tim trenucima dajemo partneru ultimatum, ili-ili. Ali, da li davanje ultimatuma u vezi zaista ima smisla? 

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Love & Wildhearts (@loveandwildhearts)

Ultimatum je nešto što zahtevamo od nekog da uradi za nas ili zbog nas, da žrtvuje nešto ili promeni nešto što u drugačijim okolnostima ne bi menjao. Uz zahtev dajemo i određeni vremenski period nakon kog izlazimo iz veze. Ultimatum se svodi na – ili ćemo ovako ili nikako.

Kada su romantične veze u pitanju, ultimatumi se postavljaju za različite stvari. Ranije smo ultimatume vezivali za brakove i za zahteve koji se postavljaju pre razvoda, ali možemo da primetimo da je postavljanje ultimatuma danas češća praksa. Partneri postavljaju jedni drugima ultimatume u vezi sa zajedničkim životom, decom, venčanjem itd.

U najvećem broju slučajeva, ultimatum koji se ne ispuni znači da je veza gotova. Zamislite da živite sa partnerom sa kojim ste dugo zajedno i vi smatrate da je vreme za brak, želite da napravite taj “sledeći korak”, ali vaš partner ne deli vaše mišljenje. Iz vaše perspektive smatrate da treba da postavite ultimatum, jer ne želite da gubite vreme.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Love & Wildhearts (@loveandwildhearts)

Ono što ne shvatamo u ovakvim situacijama je da mi postavljamo ultimatume u odnosu na ono šta mi smatramo da je važnije. Dakle, merimo samo po sopstvenim potrebama i gledamo iz ličnog ugla. Postavljanje ultimatuma na ovaj način našem partneru dokazuje da se nismo potrudili da ga razumemo, da nismo dovoljno vremena proveli u zajedničkoj konverzaciji i da smo zanemarili njegove potrebe.

Situacije u kojima se naše želje ispunjavaju čine da se osećamo kao da nas partner dovoljno poštuje i voli. Ali, kako možemo da očekujemo da nas partner poštuje ako mi prvi ne poštujemo njegove jasno iskazane želje?

Naravno, sve se na kraju svodi na kompatibilnost. Ako ste kompatibilni, onda je jasno da ćete moći da razgovarate i pronađete rešenje koje ne zahteva postavljanje nikakvih ultimatuma – rešenje koje neće učiniti da se iko od vas oseća manje voljeno i poštovano u vezi.

Kada naše nesigurnosti preuzmu kontrolu, onda naši strahovi izlaze na površinu. Bilo da se plašimo da ćemo ostati sami ili je nešto drugo po sredi – ultimatumi poput ili-ili nikada ne pomažu. Te priče kako su devojke rekle ovo ili ono svojim momcima i da su oni zbog ogromne ljubavi prema njima žrtvovali svoje želje – ne treba da budu nikakvo merilo. Jer, oni su žrtvovali deo sebe, žrtvovali su pojedina ubeđenja koja imaju.

Zašto bi neko u vezi pristao na nešto što ne želi? Pa, možda delite strahove. Možda se i vaš partner plaši da ne ostane sam, ali vi niste kreirali sigurnu klimu u vašoj vezi, zbog čega partner ne oseća sigurnost da vam se poveri ili požali.

Strahovi su ukorenjeni u nas i često ih nismo ni svesni. Zbog toga je bitno da ne dozvolimo da oni peruzmu kontrolu. Ako ste pronašli partnera sa kojim vidite budućnost, ali se trenutno ne slažete zbog čega god, bitno je da oboje otvoreno razgovarate o svojim željama i da se potrudite da razumete jedno drugo. Ultimatumi će srušiti svako poštovanje koje imate, a to ne bi trebalo da dozvolite. 

Naslovna fotografija: instagram.com/loveandwildhearts

Milica Antić

Comments