Brojne mudrosti i izreke upoređuju ljubavno izgaranje sa groznicom, smrtnim ranama i drugim lakšim i težim oboljenjima duše i tela. Osim dijagnoze, nude se tu i razni lekovi. Jedna od boljih dijagnoza i preporučene terapije, kaže da je ljubav lakši psihički poremećaj, koji se leči brakom.
Dobra vest je ovo o lakšem poremećaju. Terapija je ono što je zajebano.

ljubav Da li je ljubav slična bolesti

Dakle, svaki put kad se razbolite od ljubavi, lek je da isterate to na znoj. Jer zajedništvo, prisnost i navika su rudarski posao, u kome očvrsnete i naučite koliko možete da trpite. Dok postoje topla osećanja, to se zove tolerancija. Kad ogromne gomile đubreta koje morate da tolerišete zatrpa i uguši nežna osećanja, počinje trpljenje.

Trpljenje se samo za slovo razlikuje od strpljenja. Zato ih često i mešamo. Mislimo da treba da imamo strpljenja i da će vremenom stvari biti bolje. Ili da ćemo ih lakše podnositi. Stvari s vremenom nikada same od sebe ne postanu bolje, ali istina je da počnemo lakše da ih podnosimo.
A kad se prenemo i zapitamo zašto i kako smo uopšte došli u situaciju da podnosimo nešto što nas je na početku nosilo u moćnom zaletu, čiji nas je intenzitet ostavljao bez daha, onda shvatimo da se taj zalet odavno pretvorio u inerciju, a intenzitet u dosadu. Ostali smo bez goriva. Kotrljamo se nekako, ali zašto bismo to činili, kad znamo kako možemo da letimo?

Comments