Svi savremeni psiholozi ističu komunikaciju kao ključ uspešnog odnosa. Dobro komunicirati, međutim, ne znači govoriti partneru sve što ti padne na pamet, nego razgovarati s poštovanjem, naročito onda kad se razgovara o bolnim stvarima, o problemima koje treba rešiti, o onome što nam smeta i ljuti nas, remeti ili ugrožava. U tom smislu, komunikacija jeste najvažnija – jer zahteva da budemo svesni, mudri, podržavajući, da razmislimo kako će se partner osećati zbog nečeg što želimo da mu kažemo i da mu to kažemo na način na koji će najbolje razumeti. Da ne čekamo da se naljutimo, da bismo samo oslobodili naboj i izgovorili svašta, nego da uvek iznosimo odmah svoje mišljenje, da ne potiskujemo osećanja i da iniciramo razgovor mnogo pre nego što stvari eskaliraju – i da pri svemu tome zadržimo poštovanje koje osećamo prema partneru, ali i samopoštovanje, koje nam omogućava da shvatimo da je svako vredan poštovanja, da nikoga ne treba omalovažavati i obeshrabrivati i da je nesebična podrška partneru najvredniji izraz ljubavi.

U jednoj anketi o tome šta je najvažnije u odnosu, uočen je zanimljiv podatak. Oni koji su se rastali nakon duge veze ili braka, isticali su komunikaciju kao najvažniji faktor, a parovi koji su ostali u braku decenijama, uvek su navodili poštovanje.

Komunikacija uključuje otvorenost prema partneru, spremnost da se postavjaju pitanja i da se prihvataju svi odgovori, spremnost da se pokaže sopstvena ranjivost – ali ako smo u nesvesnom gardu, jer ne verujemo da partner neće iskoristiti našu ranjivost i otvorenost, onda verovatno nemamo neko visoko mišljenje o njemu (a verovatno ni o sebi). Poštovanje znači, pored ostalog i veru u partnera i to veću nego što je on ima u sebe, jer samo tako ćemo moći da ga ohrabrimo kad sumnja u sebe i kad mu loše ide, a takođe znači i poverenje da nas neće namerno povrediti i da nam se neće svetiti zbog nekih naših grešaka.

Kad poštuješ partnera, onda veruješ da on čini najbolje što može, a ako vidiš da bi mogao i bolje, nećeš mu to saopštiti na kritički način, nego ćeš ga ohrabriti da više veruje u sebe.

Poštovanjem partnera poštuješ svoj izbor – i sve suprotno od toga je zapravo izraz nedostatka samopoštovanja i izraz bunta, koji izazivaju tvoji nerešeni i potisnuti unutrašnji sukobi i ubeđenja, koji nemaju nikakve veze sa partnerom.

Comments