Kojim god poslom da se bavite, sigurna sam da ste u nekom trenutku prolazile kroz teške trenutke, čak iako je u pitanju posao koji je bio vaš dream job još od osnovne škole. Često ste snuždene, nervira vas koleginica ili kompanija u kojoj radite, nezadovoljni ste zbog odlaska šefa koji vam je odgovarao. Nakon svih problema i prepreka počinjete da sumnjate u svoj poslovni izbor.

Međutim, važno je da znate razliku: da li vas posao koji radite više ne ispunjava i ne odgovara vam ili samo imate loš dan/dane? Sada se pitate kako da prepoznate da li je vreme da krenete u potragu za novim poslom?

 Mala pauza ti pomaže da se osećaš bolje

Naravno, nijednom zaposlenom čoveku nije lako i ne usrećuje ga povratak na posao nakon odmora na moru. Stoga, nemojte bazirati svoje emocije na osnovu putovanja. Znam da biste radije pile koktel na plaži nego sedele za kancelarijskim stolom. Ako baš osetite da ste premorene, uzmite jedan do tri slobodna dana kako biste ublažile umor i izborile se sa tim, pre nego što se ponovo vratite na posao. Možda ćete tada osetiti potrebu da dovršite projekat na kome ste radile. Dakle, kratki predah će vam uvek pomoći da ne budete prezasićene poslom!

Iritiraju vas sitnice

Ako ste se poprilično iznervirale zato što vam internet ne radi ili se štampač opet zaglavio, a u sobi za pauzu čak nema ni kafe – to su sve uzroci koji najčešće ukazuju na to da jednostavno imate loš dan. Možda će vas još više iznervirati kada se vaša koleginica ne slaže sa vašim predlogom na sastanku ili kada praktikant pogreši nešto što ste mu zadale. Potrudite se da prihvatite da neke stvari ne mogu uvek da idu kako ste zamislile. Normalno je da osećamo uznemirenost kada prosto ne ide sve po planu.

Kada ste preplavljene različitim odgovornostima i radite naporno, sitnice koje vam se dešavaju (poput nekih kvarova, grešaka u radu) su situacije koje će vas “izbaciti iz takta”. To je sasvim u redu, jer ste napete i opterećene da svaki posao završite kako treba.  Posebno ako imate rok. Kako biste to izbegle, kada mislite da će vas nešto poremetiti, udahnite duboko nekoliko puta i napravite pauzu – na primer popijte svoju omiljenu kafu.

Glavni problem je to što posao monopolizira vaše vreme

Možda volite svoje kolege i uživate u poslu kojim se bavite, ali to ne znači da uvek treba da imate previše posla. Ako se od očekuje da uz sebe u svakom trenutku imate laptop ili telefon, onda vaša iscrpljenost verovatno dolazi iz  nedostatka izbalansiranog posla i slobodnog vremena.

Razgovarajte sa nadređenima, kako bi obaveze bile adekvatno raspoređene. Podelite projekte sa kolegama ako procenite da ne možete sav posao da završite u određenom roku. Takođe, nagovestite svojim koleginicama da nećete proveravati mejl nakon završetka radnog vremena, u popodnevnim satima. Držite se svog slobodnog vremena nakon posla, oduprite se nagonu da radite i proveravate mejl kada je vaš poslovni dan završen. Tako će i vaša produktivnost biti na većem nivou sledećeg radnog dana, što znači da ćete raditi mnogo bolje.

 

Comments