Niste dobre u svom poslu kao što ste bile ranije

Ako se osećate isfrustrirano zbog malih grešaka koje pravite, a to nikada nije bio slučaj ranije, ili ste manje skoncentrisane, uključene i istrajne – to ne mora nužno da znači da vam je potreban novi posao. Umesto toga, napravite neke promene u poslu koji već imate. Nedostatak motivacije ili uključenosti, može da znači da ste spremne za nove izazove i vreme je da porazgovarate sa šefom o prihvatanju nekih novih odgovornosti i zadataka koji su interesantni.

Ne komunicirate sa kolegama

Kada se osećate poprilično iscrpljeno, skroz je razumljivo zašto je skoro nemoguće usmeriti energiju na razgovor sa koleginicom o npr. nekoj smešnoj situaciji koja vam se desila prethodnih dana. Ako zaista mislite da vam posao koji trenutno imate ne odgovara, razmislite o tome kada ste poslednji put “proćaskale” sa koleginicama, a da se to ne odnosi na poslovne stvari. Dok ste na poslu, pokušajte da (u pauzama) mislite i radite nešto drugo – to će pomoći da ublažite stres i umor.

Dakle, ovo su sve razlozi koji ukazuju na to da vam vaš posao u stvari zaista odgovara. Trenutna prezasićenost je sasvim normalna, posebno ako na određenom mestu radite nekoliko godina.

Ipak, postoje tri tipična razloga koja ukazuju na to da je vreme da promenite svoj posao kako biste se osećale bolje.

Nadređeni ne poštuje vaš privatni život

Posao može da okupira sve vaše vreme i izazove prezasićenost, ali komunikacija sa vašim menadžerom može da obezbedi rešenje. Međutim, ako vaš šef ne poštuje granice vašeg privatnog i poslovnog života i očekuje od vas da budete dostupni i nakon radnog vremena – možda je ipak vreme da pronađete drugi posao, odnosno kompaniju koja poštuje privatni život svojih zaposlenih i njihovo mentalno zdravlje.

Anksioznost nedeljom uveče

Nedelje uveče su uvek teške bez obzira na to koliko volite svoj posao, zar ne? To znači da je vikend gotov i da ste već usredsređene na liste zadataka i sastanke koji vas očekuju narednog dana. Ako osećate anksioznost kada nedeljom razmišljate o poslu i radu, to znači da nešto nije u redu i da ste verovatno spremne za promenu, jer više niste ispunjene i strastvene dok radite svoj trenutni posao, kao što bi trebalo.

Nelagodnost u telu

Ako imate konstantan stres i bolove u glavi ili grčeve u stomaku pre svakog sastanaka, to znači da vam vaše telo bukvalno govori da vam taj posao više ne odgovara. Naravno da je finansijska stabilnost važna, ali obratite pažnju na svoje mentalno zdravlje: stres, anksioznost ili strah koji posao uzrokuje, vremenom mogu da se odraze na zdravstveno stanje tela i uma.

Naslovna fotografija: instagram.com/liucina.rimgaile

Anja Dragović

Comments