Kada je reč o Danu zaljubljenih mišljenja su podeljena. Jedni ga obeležavaju, a drugi mu ne pridaju nikakav značaj. Evo šta su naši sugrađani rekli o ovom prazniku.

O Danu zaljubljenih mislim da je to pravi dan da čovek napravi budalu od sebe, a da mu niko ne zameri. (Goran, 26)

Svaki dan je dan ljubavi i svakog dana je treba slaviti. Prema tome, ne slavim 14. februar kao dan ljubavi, slavim svih ostalih dana, a taj preskačem. (Maja, 27)

Svake godine provedem ga sa najboljom drugaricom, zato što ga ni ona ni ja ne slavimo. (Sanja, 22)

Dan zaljubljenih je poslednji pokušaj da muškarci postanu džentlmeni. (Jasna, 24)

Ne baš, jer mislim da bi svaki dan trebalo da bude dan zaljubljenih. (Tamara, 18)

your future dating couple Da li obeležavate Dan zaljubljenih?

Neka vam svaki dan bude dan ljubavi

Kada imam partnerku, kao što je sada slučaj, trudim se da svaki dan bude dan zaljubljenih, a ne samo taj jedan. Generalno, volim da usrećujem ljude, pa ću se tog dana potruditi da se ona oseća posebno i voljeno. (Steva, 26)

Ako ste zaljubljeni par, onda taj dan predstavlja samo jedan u nizu vaših zajedničkih dana. Ipak, lepo je to obeležiti nekom romaničnom večericom, ili uz vino i svećice u vašem domu, ili pak uz koktele u nekom baru. Bitno je da ste zaljubljeni kao i svaki dan. I da, ja ga obeležavam i radujem se ovom Danu zaljubljenih. (Ana, 23)

Hm, ne znam šta bih prije! Da li da odem na ispit prvo Valentinovo kad imam dečka ili da batalim ispit i ostanem s njim i prigrlim jeftinu američku tradiciju? Vuče me na to drugo, jadno, znam. Ali šta ću kad do sada nisam imala Valentinovo u paru. Iako je meni Valentinovo svaki dan! (Adrijana, 23)

Mislim da je glupa ideja o 14. februaru kao danu zaljubljenih. Ja ga ne obeležavam, jer smatram da svaki dan treba da bude dan zaljubljenih, a ne samo taj datum. (Jelena, 26)

Ja i moja draga imamo ritual pre svakog Dana zaljubljenih. Dogovaramo se kako ćemo ga proslaviti. Ti pregovori liče na odredbe dvoboja: bez poklona, nema iznenađenja, nigde ne idemo i ne izlazimo, svečana večera u kući. A onda jedno drugo lovimo u pokušajima da krišom ipak kupimo poklon i iznenadimo jedno drugo, pa da onda odemo negde u izlazak. (Rajko, 38)

Ne, ne obeležavam, glup praznik, a nije čak ni praznik. Kada nekoga voliš, ne treba ti određen datum da mu to pokažeš, ili pokloniš nešto. A fora sa poklonima za Dan zaljubljenih i više je nego degutantna. (Sofronije, 25)

Ja ne obeležavam Dan zaljubljenih iz nekoliko razloga. Prvi je vezan za datum, jer ne znam zašto bih to činio baš 14. februara. Na taj dan je Sveti Trifun, zaštitnik vinogradara, pa bih eventualno mogao da otvorim neku dobru flašu vina. Glupo mi je krasti katoličku tradiciju samo jer je to u trendu. Drugi razlog jeste što je malo glupo slaviti ljubav samo jednog dana u godini, a treći je što sam singl, pa su mi smor svi zaljubljeni golupčići po gradu. Da mogu, prespavao bih taj dan, samo da ih ne gledam zaljubljene i srećne. (Milan, 28)

Jedini praznici koje slavim jesu rođendani i Nove godine. I to su ljubavni praznici. To što se neko rodio posledica je toga što je neko (verovatno) vodio ljubav, a možda i bio zaljubljen pritom. Ako slavljenik voli sebe i druge i voljen je, rođendan je prilika da se proslavi ljubav koja živi. Proslava Nove godine je takođe slavljenje života, ljubavi prema vremenu koje prolazi, kao i onom koje dolazi i daje smisao životu. Zaljubljenost je površna i prolazna i meri se danima, ređe godinama. Ljubav se meri životom. (Kristina, 48)

Dan zaljubljenih je po mom mišljenju i te kako lep “praznik”. Međutim, nekako se uvek potrefi da sam u tom periodu singl, tako da mu ne pridajem velik značaj. Uglavnom ga provedem kao i svaki drugi dan, sa društvom, s tim što se obavezno šalimo na račun svojih nepostojećih partnera. (Ivana, 20)

Iako ga ne smatram posebnim praznikom, mislim da je lepo održavati neku vrstu tradicije i verovati u čaroliju tog datuma. Nekad nam je potrebno malo magije, zar ne, skeptici? (Andrijana, 22)

Ne, jer ne obeležavam nijedan veštački praznik. Ne volim lažnu euforiju koja se sastoji od patetičnih poruka i jednih te istih poklona svake godine. (Anja, 21)

Znam samo da doživljavam opstipaciju od izjava poput “zar samo jednom godišnje treba da daš nekome poklon i da budeš zaljubljen?! Svaki dan bi tako trebalo da bude!”. Ok, postoji i dan borbe protiv side, pa to ne znači da se samo taj dan borimo protiv bolesti. Lepo je što postoji jedan dan koji svi ljubavnici iz svakog dela sveta zajedno proslavljaju. (Olja, 27)

Ja obeležavam Dan zaljubljenih, i to svakog dana, iako trenutno nisam zaljubljen. Zapravo, ja u stvari proslavljam svoju zaljubljenost u život i sve one sjajne stvari koje mi se dešavaju, a kojih ne bi bilo da nisam živ i da se nikada nisam ni rodio. A što se konkretno tiče Dana zaljubljenih, za mene lično apsolutno je neprihvatljivo svesti nešto toliko lepo na samo jedan dan u godini, i smatram da je taj “praznik” zapravo jedna velika farsa, koju najviše potenciraju oni koji i ne znaju da vole. (Marko, 26)


Dragana Katić je student prava, autor bloga Fashion Dreams and Things i ljubitelj starih holivudskih filmova. Voli istoriju, modu i svoje prijatelje. Sve ono što smatra da je lepo ušuškava na stranice svog bloga.

Comments