Doktorka Nataša Kembel Mekbrajd, specijalista za neurologiju i nutricionizam, osmislila je poseban način ishrane, kojim se leči depresija, anksioznost, autizam i ADHD – kao i upalne bolesti creva i autoimune bolesti. Ovaj režim ishrane postao je poznat kao GAPS dijeta, a zasniva se na povezanosti zdravlja creva i crevne flore sa opštim zdravstvljem, imunitetom i psihičkom stabilnošću.

Režim ishrane opisan je u knjizi doktorke Mekbrajd “GAPS gastro-psihološki sindrom”, a primenjuje se u fazama, od uvodne dijete kojom se iz ishrane izbacuje veliki broj namirnica, preko postepenog vraćanja namirnica, sve do kompletne dijete koja je vrlo slična Paleo i LCHF načinu ishrane.

zdrava hrana 1 Da li si čula za GAPS dijetu? Evo zašto je delotvorna kako za fizičko tako i za mentalno zdravlje!

GAPS dijeta se sastoji od šest faza ukidanja upotrebe žitarica, povrća bogatog skrobom, šećera i rafinisanih ugljenih hidrata, da bi se olakšala probava. To je najteža faza, jer je restriktivna i ishrana se ograničava samo na uzimanje domaćeg mesa, ili ribe, probiotske hrane kao što je domaći kiseli kupus, fermentisano povrće i domaći jogurt ili kefir (osim ukoliko ne podnosite mlečne proizvode). Između obroka dozvoljeno je piti čaj od đumbira ili kamilice, zaslađen sa malo meda.

U sledećim fazama namirnice se lagano dodaju, ali se konzumira najviše povrće koje ne sadrži skrob, meko kuvana jaja, meso, riba, zdrave masti sadržane u orašastim plodovima, avokadu i hladno ceđenom maslinovom ulju.

Comments